Irán messze a betegség által legsúlyosabban érintett közel-keleti ország, a Kínából kiinduló világjárvány februári megjelenése óta az iráni hatóságok 71 686 igazolt esetet jelentettek. Dzsahánpur elmondta, hogy Irán eddig több mint 236 ezer Covid-19-tesztet végzett el.

A minisztérium adatai szerint - amelyek egyes külföldi szakértők szerint alulbecsültek - 43 894 kórházban kezelt beteg gyógyult meg, de 3930 állapota továbbra is válságos.

A Covid-19-járvány és az amerikai szankciók által pénzügyileg egyaránt sújtott Irán szombattól engedélyezte a tevékenységek fokozatos újrakezdését a gazdaság teljes összeomlásának megakadályozása érdekében. Valamennyi tartományban kinyithatnak a kis üzletek, kivéve Teheránban, a fővárosban, ahol ez április 18-ától lesz lehetséges.

A minisztertanács ülésén vasárnap Haszan Róháni elnök bejelentette, hogy április 20-ától feloldják a tartományok közötti utazási tilalmat. Felszólította ugyanakkor az irániakat, hogy csak halaszthatatlan ügyekben hagyják el a lakásukat, és legyen óvatosak, mert a járványt még korántsem győzték el.

A Covid-19-járvány miatt az iráni hatóságok nem rendeltek el kötelező karantént, de fokozatos korlátozásokat léptettek életbe: bezárták az iskolákat, egyetemeket, mecseteket, síita szentélyeket, mozikat, kultúrházakat, stadionokat és más, gyülekezésre alkalmas helyeket.

Afganisztánból 45 új fertőzöttet jelentettek 25 óra alatt, így vasárnap reggelre elérte a 600-at a diagnosztizált fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek közül a SARS-CoV-2 vírust 28 embernél Kabulban, nyolcnál pedig a dél-afganisztáni Kandahár tartományban szűrték ki - közölte sajtótájékoztatóján Vahidulla Majar, a közegészségügyi minisztérium szóvivője.

A többi új fertőzést Balh, Bámiján, Nangarhar, Hilmend és Paktia tartományokban diagnosztizálták. Eddig 18 ember halt meg és 37-en gyógyultak meg a betegségből.

Az afgán hatóságok kijárási tilalomnak megfelelő szigorú korlátozásokat vezettek be a járvány megfékezésére. Leállítottak minden közlekedést, csak létfontossági árucikkek szállítása engedélyezett.

A Kínában hatékonynak bizonyuló óvintézkedések segítették Egyiptomban az új koronavírus-járvány megfékezését - mondta a házelnök helyettese, Szoliman Vahdan a Hszinhuának adott interjúban, amelyet a kínai állami hírügynökség vasárnap tett közzé.

Az elmúlt hetekben Egyiptomban felfüggesztették az iskolák és az egyetemek működését, leállították a légi járatokat, törölték a sporteseményeket, a zárt térben tartandó rendezvényeket, leállították a tömeges imádkozást a mecsetekben és a templomokban, bezárták a múzeumokat és régészeti látnivalókat, és országos kijárási tilalmat rendeltek el.

"A Covid-19-járvánnyal szemben még mindig a második szakaszban vagyunk, és Egyiptom még messze van a veszélyes időszaktól" - mondta Vahdan, megjegyezve, hogy az "egyiptomi kormány szakszerűen kezelte a világjárvány jelentette kihívást".

Egyiptomban a szombati hivatalos adatok szerint 145 új fertőzést és 11 új halálesetet jelentettek, így az igazolt fertőzöttek száma elérte a 1939-et, a halálos áldozatoké pedig a 146-ot.