Írt az MKB Bank óriási veszteségéről - Matolcsyék beperelték

A Figyelő hetilap írt az MKB Bank helyzetéről 2015 elején, mire az MNB büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, üzleti titok megsértése miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) október 18-án kihallgatta Brückner Gergelyt, a cikkek szerzőjét, és megpróbálta megtudni, hogy írásában milyen forrásokra támaszkodott - számolt be a Figyelő.
Napi.hu, 2016. október 27. csütörtök, 10:15
Fotó: Napi.hu

Az ügy háttere, hogy a Figyelő az elmúlt három évben folyamatosan foglalkozott az MKB-val kapcsolatos ügyletekkel. Brückner Gergely mintegy tíz cikket írt a bank helyzetéről, feltárta az állami megvétel körülményeit, ahogyan a későbbi eladás során is elsőként mutatta be, hogy milyen a vevői kör és annak háttere.

A bank megvételének idején az állam képviselője még úgy vélekedett a közvélemény előtt: "Az MKB egy jó állapotú, kiterjedt hálózatú bank, amelynek vannak veszteséges elemei is." Aztán hamarosan már egymás között arról értekeztek az állami vezetők, hogy borzalmas veszteség termelődik, és rengeteg adófizetői pénzre lesz szükség a megmentéshez.

Az ominózus cikk 22 hónapja, a Figyelő 2015-ös első lapszámában jelent meg. Soha, senkitől egyetlen helyreigazítási kérelem nem érkezett a cikkek kapcsán, az előzetesen feltárt információkat az MNB és az MKB későbbi tulajdonosokra vonatkozó be jelentései minden esetben igazolták - írta a hetilap.

Kardkovács Kolos, az MNB akkori jogi igazgatóságának a vezetője - azóta a monetáris tanács tagja (képünkön) -  üzleti titok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett. A lap ugyan nem látta a feljelentést, de a kihallgatás kérdéseiből kitűnt: a gyanú az, hogy mivel Matolcsy György MNB-elnök Lázár Jánosnak küldött levelében írt az MKB Bank szörnyű helyzetéről és a várható tőkeemelési szükségletekről, azzal, hogy a Figyelő hallott a levél tartalmáról, s azt egy mondatban idézte, üzleti titkot sértett.

A tanúkihallgatás során Brückner olyan kérdéseket kapott, hogy milyen módon szerzett tudomást a levél tartalmáról, illetve tudta-e, hogy üzleti titoknak minősül az MKB masszív vesztesége.  Az eljárás folytatódik. A rendőrség most a nyomozási bíró felé indítványt tesz, hogy az újságírót kötelezze az információt szolgáltató személy kilétének a felfedésére  - olvasható a lapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.10.27 11:16

Ennek a veszteséges banknak a vezetői milyen fizetéseket vittek haza hosszú éveken keresztül, azt hiszem, hogy az még döbbenetesebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.27 11:11

@drnemoda@yahoo.com: az üzleti titk védelme nem fidesz séma. Ami nagyon unalmas, az az, ahogy a bolsevista "újságírók" a törvényeket sem tisztelve erőlködnek a "nagy leleplezés" megtalálásán.

Amúgy ha elolvastad volan a cikket, benne van, hogy az ügy másfél évvel ezelőtti. Indokolatlan az mkb jelenidejű leszólása, a nagy veszteség már a múltté. Mellesleg, mindenki tudott róla, sosem volt titok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2016.10.27 10:24

Nem az a titok, hogy az MKB bajban van, mert az a nyilvános statisztikákból is kiderül. Eltűnik az állam pénze a lefolyóban (és annak hol a vége?) . megint az a probléma, hogy honnan tudja ezt egy újságíró ! Nem unalmas még ez a fidesz-séma ? Tudomásul kellene venni, hogy disznóság nem marad fedetlenül, mindig van túlélő és mindig van olyan ember, akinek van még valamiféle lelkiismerete ! ? Vagy meg kellene várni, amíg az állam megint átveri a részvényeseket, a betéteseket ? Hagyják békén azt az újságírót meg a forrását ! Bankoljanak inkább !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html