Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 10 millió forintnál nagyobb adótartozással rendelkező magánszemélyeket felsoroló listáján olvasható a Bachar Najari név is, budapesti lakcímmel. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. svájci állampolgárságú főrészvényese is Bachar Najari, a cégadatokban svájci lakcímmel szerepel. (A cég az egyik főszereplője a 2016-ban kirobbant pécsi porcelánháborúnak, amelyben a nagy állami felújítási munkák, a több milliárdos várható megrendelések miatt egy magyar érdekcsoport meg kívánta szerezni a kerámiagyártót tulajdonosától, ezidáig sikertelenül.) Lapunk megkereste a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát, hogy az adóslistára került Bachar Najari azonos-e a társaság többségi tulajdonosával, ám Cséplő Petra, a zrt. igazgatóságának tagja azt közölte, hogy tudomásuk szerint nincs adótartozása a tulajdonosnak, és mielőbb felveszik a kapcsolatot az adóhatósággal, hogy ezt tisztázzák.

Az Urbán és Urbán Édesipari Kft. szintén felkerült a NAV 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó cégeket felsoroló listájára. A dunakeszi székhelyű vállalkozás édesség, majd tartósított lisztes áru gyártásával foglalkozott 2016 végéig, később egyéb élelmiszer nagykereskedelme, 2018-tól pedig saját ingatlan bérbeadása, üzemeltetése lett a főtevékenysége. (A nápolyik és más édesipari termékek gyártása a 2016 augusztusában alapított, rétsági székhelyű U és U Édesipari Termékgyártó Kft.-hez került.)

Az Urbán és Urbán Édesipari Kft.-nek 2016-ban hatmilliárdos nettó árbevétele volt (egyéb bevételként még elkönyvelt 3,5 milliárdot), tavaly már csak 99 millió forintos forgalma volt, az adózott eredménye pedig 4,5 milliárd forintról 383 milliós veszteségbe fordult - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A cég kötelezettségállománya 2017 végén megközelítette az 1,2 milliárd forintot.

Frissítés - Reagált a cég

A NAV nyilvántartásában szereplő Urbán és Urbán Kft. jogvitában áll az adóhatósággal, ezért fordulhatott elő, hogy szerepel a jelentős tartozással rendelkező adózók nyilvántartásában. A bíróság előtti eljárás jelenleg is folyamatban van. A társaság 383 millió forintos vesztesége is a vitatott adómegállapítás miatt következhetett be - közölte lapunkkal a nápolyikat gyártó U és U Édesipari Kft.Az U és U Édesipari Kft. az Urbán és Urbán Kft.-től függetlenül működő édesipari gyártó tevékenységet folytató vállalkozás. Ezáltal az Urbán és Urbán Kft. adózói státusza nem érinti sem az U és U Édesipari Kft., sem üzleti partnerei tevékenységét - tájékoztatott az U és U Édesipari Kft.

Ismert nevek a listán

A Google és a Facebook technológiai óriásvállalatok írországi cégeit is nagyadósként listázza már egy jó ideje a NAV, a vállalkozások ugyanis nem regisztráltak reklámadó-alanyként hazánkban, ezért az adóhivatal mulasztási bírságot szabott ki rájuk.

A 10 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó magánszemélyek listáján továbbra is olvashatók olyan ismert nevek - többek közt -, mint Hertelendy Klára, az egykori Baby Sisters együttes egyik tagja, az Ámokfutók zenekar frontembere, a Kozso néven ismertté vált Kocsor Zsolt, a közelmúltban kamupártos ügybe keveredett, volt politikus Zuschlag János, a 12 milliárdos károkozással vádolt karcagi álbróker, Dobrai Sándorné (Marcsika), Seffer István plasztikai sebész, Portik Tamás "olajos vállalkozó", Saskőy Szabolcs volt labdarúgó játékvezető és Schreiber István, az egykori Magyar Szerencsejáték Szövetség volt elnöke.

Céghálóban egy miniszter - már nem hatályos

A NAV szerint tízmillió forintnál több adóval tartozik Szerbin Éva és Szerbin Judit is, akik olyan cégben voltak érdekeltek, amelyben korábban, Szerbinék előtt, Bártfai-Mager Andrea jelenlegi nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter is. A 2010-ben megszüntetett Dobraverő Média Kft. jogelődjét dr. Mager és Lánya Tanácsadó Kft. néven alapították 1997-ben, s tulajdonos volt benne Mager Andrea is. Később Mager volt férje, Balogh Sándor és Szerbin Éva is feltűntek tulajdonosként a vállalkozásban, míg Szerbin Judit közel három évig ügyvezetője volt a társaságnak.

Az üzletember Balogh - aki egyebek mellett a 2017-es budapesti vizes vb gazdasági igazgatója volt, és a Magyar Afrika Társaság elnöke, míg e társaság vezetőségének tagja Szerbin Éva - eddig mintegy kétszáz cégben fordult meg, s ezek többsége már nem működik - írta korábban a G7, amely arról is beszámolt, hogy Baloghhoz köthető több tucat vállalkozás volt bejegyezve Bárfai-Mager Andrea egyik rózsadombi lakásának címére.

Reagált a miniszter

A cikk megjelenése után a Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya ezt közölte:"Valótlan a cikk azon állítása, hogy Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bármilyen cégháló részese lenne. A miniszternek nincs sem cége, sem vállalkozása, sem adótartozása.
A cikkben említett, vele kapcsolatba hozott cégben 20 éve nem tulajdonos, a cikkben említett személyekkel üzleti kapcsolatban nem áll, nincs közös cégük vagy vállalkozásuk. Balogh Sándorral pedig 1998 óta különváltan élnek."
Jelentős összegű adóhiánnyal rendelkezők (2018. II. negyedév)
Adózó neve
Lakóhely, székhely
Adóhiány (millió Ft) Bírság, kamat (millió Ft)
Temesvári Zoltán8330 Sümeg, Simon István utca 47. 1. em. 8. ajtó831,41 687,6
B&B Biztonságtechnikai Kft. 24771399-2-411042 Budapest, Virág utca 39. fszt. 1.636,9328,4
Hajakos Plusz Kft.
1027 Budapest, Bem József utca 6. fszt553,1288,6
Dombóvári Gábornem rendelkezik magyarországi lakcímmel504,11 053,1
Janicki Károly1048 Budapest, Galopp u. 12. 6. em. 16. ajtó499,61 016,9
Forrás: NAV

Céghálóban egy jogász

Adótartozása van a budapesti lakóhelyű Bolyóczki Zsoltnak is, aki a NAV 2016 negyedik negyedévi, jelentős összegű adóhiánnyal rendelkező adózókat felsoroló listájára 360 milliós adótartozással és 369 milliós jogkövetkezménnyel került.

A cégadatok szerint Bolyóczki egy tucat cégben megfordult már, közük film-, video- és rádióműsor-gyártó cégekben is, és két olyan vállalkozásban is - az ingatlanos Vincent Properties Kft.-ben ügyvezetőként és a felszámolással megszűnt Budapest Business Média Kommunikációs és Számítástechnikai Kft.-ben tagként -, amelyekben rövid ideig résztulajdonos volt Antal Kadosa Adorján közbeszerzési jogász is, aki az elmúlt években Mészáros Lőrinc milliárdos vállalkozó egyik "bizalmi embere" lett az Index cikke szerint (Antal Kadosa igazgatósági tag volt a Mátrai Erőművet tulajdonló társaságban, felügyelőbizottsági tag volt az Opus Global Nyrt.-ben, és jelenleg is igazgatósági tag Andy Vajna TV2 Zrt.-jében).

81 új név a listán

A NAV idei második negyedéves nagyadós listájára 81 adózó (49 magánszemély és 32 cég) neve került fel, akiknél összesen 10 milliárd 769 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg; az átlagos adótartozás 133 millió forint volt. (Azok kerültek listára, akiknél az elmúlt negyedévben jogerőre emelkedett határozatban magánszemélyek esetében 10 milliónál, egyéb adózóknál 100 milliónál nagyobb adóhiányt tártak fel.)

Az adósokkal szemben még mintegy 12,5 milliárd forint összértékben jogkövetkezményt is megállapítottak, azaz bírságot és kamatot szabtak ki. (A NAV 2018 első negyedévében ennél több, 98 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt, összesen 13,7 milliárd forint értékben; akkor az átlagos adótartozás 139 millió forint volt.)

A legnagyobb összegű adóhiányt a második negyedévben a sümegi Temesvári Zoltánnál tárta fel az adóhivatal, 831 millió forintot, amit még megfejelt 1,7 milliárd forintnyi bírság és kamattartozás.

Nehéz lehet a végrehajtás a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező Dombóvári Gáborral szemben, aki több mint félmilliárd forint adótartozást és egymilliárdot meghaladó bírságot és kamattartozást halmozott fel az adóhivatal nyilvántartása szerint.

Több mint gyanús cég a tavaly még 1,2 milliárd forint nettó árbevételt elért Aurum Real Security Kft., amelytől a NAV 427 millió forint adót és 858 millió forint jogkövetkezményt hajtana be. A budapesti székhelyű, 2011-ben alapított cégnek 2015-ig nem, vagy alig pár százezres éves forgalma volt, majd 2016-ban 166 millióra, 2017-ben pedig 1,229 milliárd forintra nőtt a nettó árbevétele, az eredménye az elmúlt két évben 167 ezer, illetve 510 ezer forint volt. A cég vagyonvédelmi szolgáltatást nyújtott, az adószámát már tavaly augusztusban felfüggesztette az adóhivatal, az ügyvezetője és tulajdonosa április óta egy romániai lakcímű magánszemély.

Személybiztonsági tevékenységgel foglalkozott a második legnagyobb adóhiánnyal rendelkező B&B Biztonságtechnikai Kft. is. A jelenleg törlés alatt lévő, székhely-szolgáltatós címre és egy ukrajnai magánszemély nevére írt cég összes tartozása megközelíti az egymilliárd forintot. A vállalkozás 2015 óta nem adott le mérleget, az évben és a megelőző évben nem volt árbevétele, 2015-öt 1,2 milliós veszteséggel zárta.

Több ezren tartoznak az adóhivatalnak

Összesen 1551 gazdasági szervezetnek van 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forintot meghaladó adótartozása, míg 2103 magánszemélynek, 707 egyéni vállalkozónak és 34 lakcím nélküli személynek 10 millió forintot meghaladó adótartozása 2018. június 30-i állapot szerint.

A csődbe ment Alexandra könyves hálózat cégei is nagyadósok: a korábbi központi cég, a Pécsi Direkt Kft., a később a nagykereskedelmi tevékenységet átvett Könyvbazár Kft., az üzleteket működtető Rainbow Üzletlánc Kft. - ezek mindegyike felszámolási eljárás alatt áll. A tulajdonosokhoz köthető, csődeljárás alatt lévő D+T Vagyonhasznosító Kft. szintén listán van. Az alapító Matyi Dezső családtagjainak érdekeltségébe tartozó Matias-Borászat Kft.-nél is 100 milliót meghaladó adótartozást tart nyilván a NAV, ez a cég jelenleg nem áll felszámolás alatt, a kötelezettségállománya az elérhető 2016-os beszámolója szerint az év végén 923 millió forint volt, a saját tőkéje 268 milliós mínuszt mutatott, az évet 164 milliós adózott eredménnyel zárta.

A tevékenységi köröket tekintve több nagykereskedelmi, ingatlanos, építőipari, tanácsadó, munkaerő-közvetítői, húsipari, fuvarozó és takarító céget találni a nagyadósok között. A cégek között sok őrző-védő és vagyonvédelmi vállalkozás is van, ilyen például a Provéd Biztonsági Zrt., amely 2012 és 2016 között évi 300 millió forintot meghaladó árbevétellel működött, 2017-ben végrehajtás indult ellene, ma már 100 millió forintot meghaladó adótartozást tart nyilván vele szemben a NAV.

Százmilliónál nagyobb az adótartozása van például a DVK Gépgyár Kft.-nek és a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft.-nek. Számos korábban ismert, jól működő, ma már felszámolás alatt lévő vállalatnak van el nem évült adótartozása, köztük van: az Újpest FC Football Club Kft., a Théma Nyomda Kft., a Transelektro Ganz-Röck Kazán- és Erőművi Berendezések Zrt., a Synergon Integrator Rendszerszolgáltató Kft., a Styl Ruhagyár Rt., a Pécsi Közlekedési Zrt., a Piszkei Papír Zrt., a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt., az ETO Park Kft., a Palóc Nagykereskedelmi Kft., az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet, a Minna Tejipari Zrt., a Mélyépítő Budapest Kft., a MÁV Vasjármű Kft., a Malév Zrt., a Malév Vagyonkezelő Kft., a Kézizálog Zrt., a Kapuvári Hús Zrt., a Kapuvári Bacon Kft., a Jeans Club Ruházati Zrt., a Ikarus Holding Zrt., a Hospinvest Zrt., a Higi Papírsoft Zrt., az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt., az EMFESZ Kft., az Electro World Magyarország Kft., a Csepeli Fémmű Rt., a Cerbona Zrt., a BVM Épelem Kft., a Business Telekom Zrt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Buda-Cash Brókerház Zrt., a Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft., a Bábolna Mezőgazdasági Zrt., az Arcadom Építőipari Zrt., a Sikér Malomipari Zrt. és a FÉG Konvektorgyártó Zrt. is.

A kép forrása: Shutterstock.