A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. megvásárolta a Mahart PassNave Kft. 51 százalékát - jelentette be Németh Lászlóné, a fejlesztési tárca vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón. Az együttműködést a cég többségi tulajdonosa, a magántulajdonban lévő Masped Zrt. még tavaly ősszel kezdeményezte. A vételár 750 millió forint, amit részletben fizet ki az állam: az első rész jövőre lesz esedékes, a fizetési részleteket fedezi a nyereség - mondta Márton Péter, az MNV  vezérigazgatója. (A Mahart PassNave korábban állami tulajdonban volt, amit megvásárolt a Masped, amelytől most megszerezte az állam a kft. többségét.)

A hajós személyszállító társaság 2011-ben és 2012-ben négyszáz millió forintos mérleg szerinti nyereséget ért el, a 2013-2015 közötti időszakban éves szinten félmilliárd forint feletti mérleg szerinti eredménnyel kalkulálnak, amely 2017-től várhatóan meghaladja a 600 millió forintot - mondta Márton Péter. A Céginfo.hu adatai szerint a Mahart PassNave Kft. 2012-ben több mint 2,3 milliárd forint nettó árbevételt és 333 millió forint adózott eredményt ért el.

A Mahart PassNave 22 hajóból álló flottájával a fővárosi nagy hajók területén 60 százalékos részesedéssel bír. Elképzlehető a járműpart további gyarapítása - mondta Márton. A cég Budapest mellett a Dunakanyarban, Mohácson és Kalocsán is rendelkezik kikötőkkel - mondta a vezérigazgató.

A hajózás révén a gazdaság is fejlődhet - mondta Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy ezzel a különböző közlekedési módok is összekapcsolódhatnak. Az akvizíciónak a turizmus fejlesztésében is fontos szerepe lehet.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

(vastag nyíl: tulajdonos, vékony: cégjegyzésre jogosult, dupla: fb tag, zöld: jogelőd/jogutód)