Ismét demonstráltak a Klubrádióért

A Klubrádió megmaradásáért tartott szimpátiatüntetést vasárnap délután Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél a Hadd Szóljon! Egyesület, a részvevők többek közt tartós frekvenciajogosultságot követeltek.
MTI, 2013. február 24. vasárnap, 19:17
Fotó: Napi.hu

A szervezők a többi közt tartós frekvenciajogosultságot követeltek a mintegy két éve ideiglenes engedélyekkel működő budapesti regionális rádiónak, emellett sürgették az elvesztett vidéki hálózat újjáépítését, valamint közösségi, vagyis ingyenes sugárzási lehetőséget követeltek.

Nincs jogerős bírósági döntés
A Klubrádió frekvenciajogosultsága 2011 februárjában járt le a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián, azóta működik ideiglenes, 60 napos engedélyekkel. A médiatanács a budapesti frekvenciára 2011 júliusában írta ki a pályázatot, és decemberben az Autórádiót hirdette ki nyertesnek. A döntést azonban a Klubrádió a bíróságon megtámadta, amely alaki érvénytelenség miatt kizárta az Autórádiót. A hatóság azonban később a Klubrádiót - és a többi pályázót is - kizárta ugyanezen okokból. A rádió az elmúlt bő egy évben számos bírósági eljárást indított a hatóság határozatai ellen, végleges döntés azonban még nem született.

Pikó András, az egyesület elnöke arra kérte a megjelent több ezer embert, írják alá petíciójukat, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához címeztek. A köztársasági elnököt pedig arra kérte: kezdeményezzen társadalmi párbeszédet egy új médiaszabályozás kidolgozása érdekében.

Arató András (képünkön), a rádió vezérigazgatója azt mondta: rádiója az elmúlt években a sajtószabadság szimbólumává vált, amivé a médiahatóság tette. "Elérték, hogy a Klubrádió legyen a világhírű magyar adó" - fogalmazott, a rádió egyik szlogenjére utalva. Felidézte a csatorna elmúlt kétéves történetét, amely alatt az általuk használt hullámhosszra zenei rádiós pályázatot hirdetett a médiatanács. "Unortodoxiának" nevezte, hogy a hatóság máig nem adott tartós sugárzási jogot a rádiónak, és kijelentette: a médiahatalom célja a rádió gazdasági tönkretétele. Közölte azt is: 2012-ben a médiatanács és a rádió között a frekvenciáikkal kapcsolatos jogvitákban "hat bírósági ítélet állapította meg, hogy a hatóság törvényt sértett".

Azért folyik a véget nem érő bírósági eljárás a Klubrádióról, "mert az egypárti médiahatóság egyszerűen semmibe veszi az eddigi ítéleteket" - mondta Haraszti Miklós, az EBESZ korábbi médiafelelőse.

Ungváry Rudolf író úgy fogalmazott, "olyan hatalommal állunk szemben, melynek hazug voltához képest az összes eddigi hatalom önkénye eltörpül".

A rendezvényen Hernádi Judit színművész és Bródy János zenész is szólt a jelenlévőkhöz. A felszólalások között olyan közéleti személyiségek képét vetítették ki a színpadon, akik hangüzeneteikben álltak ki a Klubrádió mellett. Köztük volt Parti Nagy Lajos író, Jancsó Miklós filmrendező, Esterházy Péter író és Iványi Gábor lelkész. A rádiói szimpatizánsai a bő egyórás rendezvény alatt megtöltötték a Batthyány-örökmécsest körüli teret. Többen a nemzeti lobogóval érkeztek, mások a Demokratikus Koalíció zászlóival és tábláival, amelyre a párt logója mellett városuk, kerületük nevét írták. A tömegben feltűnt a politikai tömörülés két politikusa: Vadai Ágnes és Molnár Csaba alelnök is. A demonstrálók transzparensei a Klubrádió melletti kiállásról és a kormány bírálatáról szóltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mr. Dickinson, 2013.02.25 04:17

Ha egy rádióért a DK és Vadai Ágnes tüntetnek, akkor azért a rádióért nem kár.

Amúgy abba lehetne hagyni a sajtószabadságért való rettegést. Hova aggódunk a sajtószabadságért, amíg midenhol csak azt olvasom, hogy a kormányzat mit mikor hogyan kúrt el és miért veszít csatát mindenhol...?

Mert én csak azt látom a sajtóban mindenütt, kivéve a 0 nézettségű/olvasottságú MNO-ban és állami tévékben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.24 23:37

Hazaáruló ,magyarul beszélő ÚFÓ banda...,az ivadékaikkal ,meg slempjükkel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.02.24 23:35

Soha nem hallgatom a Klubrádiót, mert irritál. De kimegyek tüntetni miatta, mert ha egyszer a közmédiát elfoglalta a kormány, hagyhatná, hogy azok akik szeretik hallgassák. Ez egy hatalmas tévedés, hogy azért kell megszüntetni egy adót mert a Cefre nem szereti. Hallgasson mást.

Persze más lenne a helyzet, ha lenne igazi "köz" média és lenne kereskedelmi adó. De nálunk totális államszocializmus van, ezért ez fel se merül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2013.02.24 22:52

dede39: én is párhuzamot vonok a kommunista diktatúra és a posztkommunista fidesz között. De a fenti társulatot nem tartom se "műveltnek" se "értelmiségnek", ha már a művelt értelmiségre hivatkozol. Inkább hadd ne írjam le hogy minek tartom ezeket, kimoderálnák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dede39, 2013.02.24 22:34

@Cefre:

Tisztelt Cefre

Biztos képzettnek, műveltnek, történelemben járatosnak tartja Magát aki látja a dolgok hátterét, és feljogosítja magát a trendi komcsizásra. Pedig a művelt értelmiség párhuzamot von a komcsi diktatúra (központi médiafelügyelet, a demokratikus ellensúlyok és fékek hiánya, centralizáció, pártfegyelem, burjánzó korrupció... stb) és az Orbán rezsimféle finomított de azért még diktatorikus ( médiafelügyelet, demokratikus ellensúlyok és fékek hiánya, párt... lásd pár sorral feljebb) államformája között.
De neked annyira bejött ez a komcsizós duma hogy már réges-rég nem gondolkodsz, csak csípőből lövöd a vakert....Te is szép csendben balfék (jobbfék) lettél....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html