Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek határozatot hozni a részükre továbbított minden európai elfogatóparancs ügyében, annak végrehajtása nem tagadható meg azon az alapon, hogy az ügyészség megszüntette a büntetőügyben folytatott nyomozást, amelynek során az érintettet csupán tanúként hallgatták ki - közölte döntését az Európai Unió Bírósága szerdán. A horvát sajtó úgy tálalta a hírt, hogy Magyarországnak ki kell adnia Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját Horvátországnak - írta az MTI.

A magyar üzletembert azzal vádolja a horvát ügyészség, hogy több millió euró kenőpénz kifizetéséről gondoskodott Ivo Sanader volt horvát kormányfő részére 2009-ben, hogy a magyar olajipari társaság kisebbségi tulajdonosként megszerezhesse az irányítói jogokat az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt az elmúlt években következetesen visszautasította a horvát hatóságok által megfogalmazott vádakat - olvasható a 24.hu cikkében.

A horvátok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Hernádi ellen, a magyar hatóságok azonban megtagadták Hernádi átadását. Ehhez azonban egy trükköt eszeltek ki. Ugyanilyen ügyben indítottak nyomozást a magyar hatóságok évekkel ezelőtt, de a horvát elfogatóparancs kiadása után, de aztán az eljárást a magyar ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta. Arra hivatkoztak a magyar hatóságok, hogy mivel nincs bűncselekmény, Hernádit pedig bevonták az eljárásba, nincs okuk kiadni Horvátországnak - ismertetik a cikkben.

Az Európai Bíróság mai közleményéből azonban kiderül, hogy a magyar hatóságok nem Hernádi ellen indítottak eljárást és azt zárták le bűncselekmény hiányára hivatkozva, hanem ismeretlen tettes ellen folyt az eljárás, és Hernádit csak tanúként hallgatták meg. Az Európai Bíróság döntése szerint erre hivatkozva nem tagadható meg az európai elfogatóparancs. Nemcsak Magyarország, hanem más európai ország is - Ausztria és Németország biztosan - figyelmen kívül hagyta az elfogatóparancsot.

A HINA horvát hírügynökség Magyarországnak nem lett volna szabad figyelmen kívül hagynia a Hernádi Zsolt elleni európai elfogatóparancsot címmel számolt be a bíróság döntéséről, tudósítását számos hírportál és sajtóorgánum is átvette - írta az MTI. A korábban az ügyben eljáró Ivan Turudic bíró az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában elmondta: az uniós bírósági döntés kötelező jellegű minden EU-tagállamra nézve, így Magyarországra is. Ellenkező esetben az EU-val kerül szembe - húzta alá. A Zágráb megyei bíróság még 2016 decemberében fordult az Európai Bírósához, amiért Magyarország, Németország és Ausztria nem vette figyelembe a Hernádi Zsolt ellen kiadott horvát elfogatóparancsot és ezzel szerintük megsértette az uniós jogot.

Hernádinak a napokban kezdődött Zágrábban a büntetőpere, és az idő sürgeti a horvátokat. A perben 2019 júliusa előtt ítéletet kell hoznia a bíróságnak, különben elévül az ügy. Ha viszont addig születik elsőfokú ítélet, akkor további két évvel meghosszabbodik a határidő.

Zamecsnik Péter, aki Hernádi Zsolt Mol-vezért képviselte egyes ügyekben azt mondta 24.hu-nak, hogy a bíróság döntése ellenére valóban fennállt a kettős eljárás alá vonás tilalma, ugyanis nem csak tanúként hallgatták ki Hernádit egy olyan nyomozás során, amit megszüntettek. Hanem később Magyarországon a Mol vezérigazgatója ellen egyébként egy pótmagánvádas eljárás is indult, amelyben a vád nagyjából azonos volt a horvát eljárásban szereplővel. Ebben az ügyben 2014 májusában a Fővárosi Törvényszék azonban részben megszüntette az eljárást, részben pedig felmentette Hernádit a vádak alól.

A kép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!