A csoportszintű konszolidált eredmény 10,3 milliárd forintot tett ki. A korábbi évek rossz döntései következtében a kétes és rossz hitelek miatt megképzett értékvesztés és céltartalék negatívba fordította a bank mérlegét 2010-2012-ben, így 2012-ben az adózás előtt a veszteség 17,1 milliárd forint volt - mondta a vezérigazgató, aki  kérdésre válaszolva hozzátette: a bank hitelállománya tavaly 667 milliárd forintot tett ki, ehhez képest az idén 8,5 százalékos növekedést terveznek.

Kitért arra, hogy az MFB-nél továbbra sem alapvető cél a nyereségtermelés, a tulajdonos kormányzat a gazdaságfejlesztés előmozdítását várja el a fejlesztési banktól. Az MFB és stratégiai csoportja szolgáltató központként segíti a magyar gazdaságfejlesztést befektetéssel, hitellel, hitelgaranciával, tanácsadással, és a rábízott állami vagyon hatékony működtetésével - emelte ki a vezérigazgató.

Tavalyelőtt még 847 milliárd forint volt a hitelállomány, 2013-ban ez lecsökkent 667 milliárd forintra, de a rendkívüli tételektől megtisztított aktivitás 15 milliárd forintos, csupán 2 százalékos állománycsökkenést mutatott, miközben a hazai bankszektor hitelállománya 6 százalékkal csökkent tavaly. Szólt arról, hogy 2013-ban 145 milliárd forint hitelt hagyott jóvá és 117 milliárd forint hitelt folyósított az MFB.

Nagy Csaba szerint az MFB csoport a 2010. évi kormányváltás óta 11 milliárd forint költségcsökkentést ért el, és újabb elemzéseivel további 6,9 milliárd forint megtakarítási lehetőséget tárt fel. Hangsúlyozta: az MFB-csoport egyes társaságai kompetenciaközpontokként fogják össze az egyes területeket, így például a tőkebefektetéseket, a hitelgaranciát.

Mint mondta: az MFB-nél 53 milliárd forinttal csökkent a devizahitelek állománya, eközben a forinthitelek 22 milliárd forinttal emelkedtek, döntően az MFB stratégiai csoportjának finanszírozása miatt. A hitelállományból 84 százalékot ér el a jól teljesítő hitelek összege, a problémás hitelek értékvesztés fedezettsége megfelelő, a problémás kölcsönöket döntően 2010 előtt nyújtották - tette hozzá. A rossz és kétes hitelek volumene 121 milliárd forintról 105 milliárd forintra, 13 százalékkal csökkent, a 2012. évi 25,1 milliárd forint nettó értékvesztés-képzési igény 2013-ra 7,1 milliárd forintra csökkent. Kiemelte: a forrásokat a fejlesztési bank a tőkepiacról vonta be, végrehajtotta az első amerikai dollár kötvénykibocsátást.

Tavaly a lejárt források értéke meghaladta a 800 millió eurót, pótlásukat úgy valósította meg az MFB, hogy 750 millió amerikai dollár kötvényt bocsátott ki és 80 millió euró hitelt vett fel az EIB-től (Európai Beruházási Banktól), az amerikai dollár kötvény ellenértékét euróra cserélték. Mindeközben folyik egy 150 milliárd forint értékű kötvényprogram előkészítése a Takarékbankkal, és egyúttal idén várható egy új tranzakció, egymilliárd euró összegben a Kínai Fejlesztési Banktól akarnak forrás beszerezni - mondta a vezérigazgató.

A csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-vel kapcsolatban ismertette: 280,6 milliárd forint kezességvállalást tartanak nyilván a cégnél, ezzel 350,7 milliárd forint forrásnak a gazdaságba jutását segítette elő a Garantiqa. Emellett a garanciacégnél 3 milliárd forint tőkeemelést hajtott végre az MFB, így stabil a Garantiqa tőkehelyzete, a garanciavállalás nem korlátozott.

Kiemelte: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. most mintegy 80 százalékos garanciapiaci részesedést mondhat magáénak, és az aktivitás növelése a cél, a jövőben ennek a szegmensnek a kompetenciaközpontjává válik a társaság. Hozzátette: a tőkeemelésnek köszönhetően csökkent a garanciadíj, kiterjed már a Széchenyi Kártya Programra is, a Garantiqa részt vett az MNB növekedési hitelprogramja első szakaszában, 17 milliárd forint kezességet vállalt.

A vezérigazgató a csoporthoz tartozó MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) tevékenységével kapcsolatban kiemelte: a cég az Új Széchenyi Program keretében hitelt, hitelgaranciát, kockázati tőkét kínál a kisvállalkozói szférának, mégpedig pályázati úton, ennek révén 2013 végéig összesen 233 milliárd forint forrást helyezett ki, összesen 16 700 vállalkozáshoz. Kiemelte: 2010 óta mind a kihelyezett összegek, mind a szerződő vállalkozások száma minden évben megduplázódott, a kihelyezett összeg 2014. május elején elérte a 250 milliárd forintot.