A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, hogy a Dmitro Firtas ukrán vállalkozó érdekkörébe tartozó ciprusi cég, a Mabofi tájékoztatása szerint a cégbíróság február 11-i döntése 2011. novemberi hatállyal állította vissza a cég tulajdonjogát, miközben Firtasék ezt 2009 áprilisától kérték. A Mabofi képviselői a Világgazdasággal közölték: először érvényt szereznek Knopp András korábbi Emfesz-igazgatói kinevezésének, majd átvilágítják a céget. "A fő cél az, hogy tisztán lássuk a cég pénzügyeit, visszaszerezzük azt, ami elkerült, vagy eladtak, és kezdeményezzük azok felelősségre vonását, akik e szabálytalan ügyletek mögött állta."

A lapok felidézik, hogy 2009. április 28-án Góczi István, az akkor második legnagyobbnak számító magyar gáztársaság ügyvezetője egy dollárért "eladta" a céget a svájci Rosgas AG-nak a tulajdonos Mabofi tudta nélkül. A ciprusi társaság tiltakozása ellenére a hatóságok az ügyletre kiadott engedélyeket nem vonták vissza. Ezután számos polgári és büntető eljárás indult. A Kúria és a moszkvai választott bíróság bő egy éve végérvényesen a Mabofinak adott igazat, ennek szerzett most érvényt a cégbíróság.

Eközben az Emfesz tevékenysége szinte teljesen megszűnt, a cég ellen 2012 márciusában felszámolási eljárás is indult, de azt a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette.