Sok pénzt keresne? Rossz hír érkezett

Havi 400-450 ezer forint között mozgó bruttó bérre számíthatnak a Codecool programozóiskolából kikerülő tanulók: 2017-től 2018 júniusáig felfele kúszott a kezdőbér, a most 2018 őszén álláshoz jutóknál azonban már csak stabilizálódás volt megfigyelhető, az 500 ezres határig nem mentek - adta hírül a cég.
Domokos László, 2018. december 14. péntek, 12:19
Fotó: Pexels

Abban továbbra sincs konszenzus, hogy valójában mekkora a munkaerőhiány mértéke az egyes iparágakban. Míg a KSH háromezer ember hiányát mutatja ki az informatikai és távközlési szektorban, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) akár harmincezret sem tart elképzelhetetlennek.

Egyfelől a mérés módja magyarázza a különbséget, másfelől pedig ez szemléletbeli eltérés is állítja. A diákjaink felvevőpiacát jelentő lengyel és magyar vállalatoknál azt tapasztaljuk, hogy az új álláshelyek meghirdetése mellett folyamatosan nő az igény a meglévő dolgozóik átképzésére vagy továbbképzésére is. Immár ennek kiszolgálásába is belekezdtünk - mondta Boda József, a Codecool társalapító-ügyvezetője.

A cégnél négy helyszínen (Budapest, Miskolc, Varsó, Krakkó) majdnem ötszázan tanulnak - 12 elméleti plusz 6 gyakorlati hónapra kiterjedő intenzív programozó kurzusok keretében - jelenleg, és a két országban körülbelül 400 végzett diák dolgozik mintegy hetven különböző cégnél. Jövőre további növekedést terveznek, mind létszámban, mind a képzési helyeik számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK