Ezt a piacot is szétverte a kormány - sorra fuccsolnak be a cégek

Rohamosan nő az olyan helyek száma, ahol nem működtethetők gazdaságosan az étel- és italautomaták. Több kisebb és nagyobb cég is befejezte a tevékenységét a magas hatósági díj miatt.
Vég Márton, 2018. szeptember 3. hétfő, 14:33
Fotó: Shutterstock

Több vállalkozás is befejezte tevékenységét az étel- és italautomata piacon amiatt, hogy július 1-jétől már csak olyan gépek üzemeltethetőek, amelyeket felszereltek automata felügyeleti egységgel (AFE), amelyen keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomon követheti az automaták forgalmát - mondta a Napi.hu-nak Lőrincz László. A Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) új elnöke szerint jellemzően kisebb cégekről van szó, de tudomásuk van nagyobb gépszámot üzemeltetőkről is. Ugyanakkor pontosabb képet valószínűleg az év végén fognak kapni, hiszen sokan megvárják döntésükkel az évzárást.

A rendelkezésre álló adatok alapján az látszik, hogy júliusban az étel- és italértékesítést végző automaták átlagos havi árbevétele 87 ezer forint, automatánként. Az AFE adatszolgáltatásának hatósági díja jelenleg havi 6350 forint, amely plusz költségként jelentkezik az üzemeltetők oldaláról, vagyis az átlagos automata forgalom közel 7 százaléka. Ez a költségnövekedés nyilvánvaló módon azzal jár Lőrincz László szerint, hogy nő az olyan helyek száma, ahol nem működtethetőek gazdaságosan az étel- és italautomaták, ezért csökkent a kihelyezett gépek száma. A MIÁSZ információi alapján két évvel korábban közel 32-35 ezer automata működött a magyar piacon, ez a szám jelenleg mintegy 25-27 ezerre tehető.

"Mivel az AFE bekötési időpont viszonylag közeli, ezért nehéz előre megjósolni, hogy mennyivel fog ez a szám tovább csökkenni. Amennyiben az automaták üzemeltetését terhelő havi díj mértéke nem változik, egyes becslések szerint ez további 10 százalékos gépszám csökkenéshez is vezethet" - fogalmazott a MIÁSZ elnöke.

Túllőtt a kabinet a lobbisták célján

Az AFE beszereléséről, működtetéséről és összekötéséről az adóhivatal informatikai rendszerével a Magyar Posta gondoskodik felügyeleti szolgáltatóként. Az automataberendezések üzemeltetői gépenként 120 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a telepítés költségeire. Lőrincz László elmondta: a rendszer bevezetésénél előfordultak műszaki hibák, melyeket menet közben igyekeztek orvosolni. Az egyik leggyakoribb probléma a bankkártya olvasó rendszerek kezelésével kapcsolatban adódott. A NAV szerint a rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, hiszen a bevételek alakulása mellett az is kontrollálható, hogy mikor kell feltölteni a készüléket.

Évekkel ezelőtt éppen az automatákat üzemeltető cégek vezetői kérték a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetségen keresztül a kormánytól, hogy segítsen kifehéríteni az ágazatot, szűrje ki azokat, akik sem általános forgalmi adót, sem járulékokat nem fizetnek, magyarul, legyen végre szabályozott a piac. Erre válaszul a kormányzat - még 2015-ben - bejelentési kötelezettséget írt elő az üzemeltetőknek, hogy megtudja, hány gépről is van szó, majd 30 ezer forint igazgatási-szolgáltatási díjat fizettetett a vállalkozásokkal. Ezt a díjat ugyan már eltörölték, és a pénzt a cégeknek visszautalták, helyette viszont előírták az online kapcsolatot a NAV és az automaták között. A hvg.hu cikke szerint a vállalkozók utólag úgy érzik, rossz lóra tettek, ők nem ezért lobbiztak a kormánynál. Azt szerették volna, ha eltűnnek a piacról az automatákat feketén kihelyező, ügyeskedő cégek.

A Magyar Posta szerint a rendszer használatával javul a kisebb üzemeltetők és az újonnan piacra lépők esélyegyenlősége, hiszen támogatott beruházás keretében jutnak telemetriai adatokhoz. Az étel- és italautomaták piacán bevezetett felügyeleti rendszer az online pénztárgépek és az elektronikus közúti árufuvarozási ellenőrzési rendszerhez hasonlóan az adóbevételek növelését, a gazdaság fehérítését szolgálja - írta korábbi közleményében a társaság. A Pénzügyminisztérium arra számít, hogy néhány éven belül 10 százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke Magyarországon.

Fotó: Shutterstock.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.09.04 08:51

@OklevelesNaiv:
Nem kell "okleveles naivnak" lenni! :-)
Nyilván ez egy nehezebben ellenőrizhető szegmense a kereskedelemnek, csak úgy, mint a piacok és ezek szerint a kaszinók...
Bár az utóbbiban nincs szükség a szigorításra, a bevétel jó helyre kerül, az üzemeltető becsületesen adózik ahova kell.

Valószínűleg nem tudjátok, hogy az automaták legnagyobb költsége a hely bérleti díja. Azaz az automata üzemeltetője többnyire havi fix összeget fizet a hely tulajdonosának, hogy ott lehessen az automatája, ahol van.
Azaz a 300-400 forintos szendvicsen és üdítőn nem akkora a nyereség, mint aminek látszik. És akkor még ott van a feltöltés, javítás és karbantartás költsége.
Van egy ingerküszöb, amin túl már nem éri meg üzemeltetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OklevelesNaiv, 2018.09.04 08:07

Havi 6350,- Ft plusz ktsg és máris nem éri meg az üzemeltetés? Ez elég kamuszagú, inkább vlmi jó kis hatalomátvétel lehet mögötte mint a trafikoknál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2018.09.03 20:18

@kanri: Inkább lesz az Nemzeti Autómata Kamara, Parragh László elnőkkel az élén!!! :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.09.03 17:14

@susu69:
A gazdaság tisztításával egyetértek.
Van azonban két probléma ezzel.
Először:
Lajtán túl nincsenek bekötve az automaták, márpedig az adóelkerülésben mi vagyunk a jobbak, ha hihetünk a statisztikáknak.
Másodszor:
Biztos, hogy a magyar gazdaság legfeketébb bugyra ez lenne, ahova kőkeményen oda kell csapni? Hasonló következetességet szeretnék látni például a kaszinókban lévő nyerőgépeknél. Ja az nem fontos.... :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.09.03 17:07

@kanri:
Van ennél egyszerűbb megoldás. Az étel-ital automatákat rendelettel nyerőautomatákká nyilvánítják, ara meg a koncessziókat már leosztották. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html