ITM: a vállalkozások jelentős része optimistán tekint a jövőbe

A pénteken megnyílt 50 milliárd forint keretösszegű magyar, high-tech és zöld pályázati kiírásra egy munkanap alatt 2015 vállalkozás több mint 53,7 milliárd forint támogatásra adott be igényt, ami azt mutatja, hogy a vállalkozások jelentős része optimistán tekint a jövőbe - véli György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.
Domokos Erika, 2020. június 2. kedd, 18:27
Fotó: Pixabay

A pályázati konstrukcióra a közép-magyarországi régióból 18,5 milliárd forint támogatási igény érkezett 701 vállalkozástól, a konvergencia régiókból 1314 vállalat több mint 35,2 milliárd forintra nyújtott be igényt.

Mivel az egy munkanap alatt beérkezett igény meghaladja az 50 milliárd forint keretet, ezért tartaléklistát képeznek, és azon dolgoznak, hogy minél előbb további forrásokat tudjanak adni erre a pályázati konstrukcióra - közölte az MTI szerint az államtitkár.

A zöld nemzeti bajnokok program társadalmi egyeztetése kedden zárul, június 15-étől lehet majd az IFKA-nál előminősíttetni a zöld gazdaságot ösztönző pályázat keretében beadandó kérelmeket - mondta György László.

A múlt héten megjelent a Magyarországon működő vállalatokat külföldi felvásárlástól védő rendelet. A külföldi cégfelvásárlási befektetést egy bizonyos összeghatár és tulajdoni hányad felett be kell jelenteni és engedélyeztetni kell az ITM-nél - mondta az ITM államtitkára kitért arra, hogy a tárcánál gondolkodnak olyan bértámogatási konstrukció indításában, amely elsősorban a turizmusban, vendéglátásban dolgozókat érinti, illetve azokat, akiket a veszélyezhet kedvezőtlenül érintett.

A sajtótájékoztatón György László elmondta, hogy a gazdaságvédelmi akciótervet érintő rendeleteket elfogadták, továbbra is fő cél a munkahelyek megvédése, és legalább annyi létesítése, mint amennyi megszűnt a vírus miatt. Eddig több mint 1 millió munkavállalót támogat a kormány a munkaerőpiacon a gazdaságvédelmi akciótervben. Mintegy 176 ezer munkát keresőt támogatnak, a diákhitel plusz hitelt több mint 11 ezer hallgató vette igénybe. A támogatási programokkal több mint 265 ezer álláshelyet védtek meg, és ez további 60 ezerrel növelhető. Több mint 150 ezer, kata-rendszerben adózó él az adóelengedéssel, 210 ezer munkavállaló esetében pedig elengedték a járulékterheket június 30-áig - sorolat az adatokat az államtitkár az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK