Itt a bejelentés: az Opimusé a Mediaworks

Az Opimus Group Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján bejelentette, hogy az érdekeltségében lévő Opimus Press Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt.-t. Az új tulajdonos elsőként a Népszabadság újraindításának lehetőségével foglalkozik, a döntést mielőbb meghozza - közölte az Opimus.
Napi.hu, 2016. október 25. kedd, 18:02
Fotó: Napi.hu

Az Opimus Group Nyrt. a BÉT honlapján bejelentette, hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az Opimus Press Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait - olvasható a tőzsdei társaság tájékoztatásban.

A Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot, a Manager Magazint, több megyei lapot és életmódmagazint kiadó, valamint egy nyomdát működtető Mediaworks Hungary Zrt. tulajdonosa a Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltségében álló Vienna Capital Partners volt. A kiadó értékét növelte, hogy idén szeptemberben megvásárolták a Pannon Lapok Társasága Kft.-t, amellyel együtt egy 25 milliárdos árbevételű, 12 megyében megyei lapokat is megjelentető társasággá vált.

Pecina pénzügyi befektető, aki 2014-ben vásárolta meg az Axel Springer SE és a Ringier AG fúziója kapcsán az egyes magyarországi lapjaikból összeállított portfóliót. A VCP-cégcsoport vállalatfinanszírozási tanácsadással és befektetésekkel foglalkozik.

Mediaworks: a Népszabadság felfüggesztése után tett ajánlatot az Opimus
A tulajdonos cég azért döntött a Mediaworks azonnali eladása mellett, mert sokan érdeklődtek iránta, és mert a "Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Mediaworks. Hozzátették, hogy a vevő, az Opimus Press a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően tett ajánlatot, és végül azért rá esett a választás, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általuk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni. "Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is" - írták a közleményben.

Az Opimus Press Zrt.-t 2016 márciusában hozta létre tulajdonosa, az Opimus Group Nyrt., amely meg nem erősített információink szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez és milliárdos vállalkozóhoz köthető. Az Opimus Press bejegyzett tevékenysége az "egyéb információs szolgáltatás", vagyonkezelés, pr és kommunikáció.

Mészáros Lőrinc a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványának idei listáján a 31. helyen állt, mintegy 23,8 milliárd forint becsült vagyonnal.

Az Opimus Press 20 millió euró (hatmilliárd forint) névértékű zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre idén áprilisban, amelynek célja tőkeforrás bevonása volt, vállalatfelvásárlás finanszírozására.

Az Opimus-csoport 2016 első félévét konszolidált szinten 21,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, amely 31 százalékos növekedés jelent 2015 végéhez viszonyítva - derül ki a társaság idei első féléves jelentéséből.

Opimus Group 5 %-nál nagyobb tulajdonosai
NévMennyiség (db)Részesedés (%)
Cariati Holding Ltd.77 516 95024,54
Tac Investment Ltd.50 113 99315,86
Status Capital Befektetési Zrt.26 478 3858,38
Forrás: BÉT

A korábban a Buda-Cash Brókerház tulajdonosaihoz köthető Opimus Group (a Phylaxia oltóanyaggyártó jogutódja) különböző profilú társaságok irányításával és vagyonkezelésével foglalkozik, cégei között van fűtőkészülékgyártó, szállodaüzemeltető, irodaüzemeltető cég és egy győri székhelyű építőipari cég, az Euro Generál Zrt. Az utóbbi vállalkozás igazgatóságába idén márciusban bekerült Schmidt Zoltán, a Mészáros Lőrinc gyermekeinek érdekeltségéve tartozó Fejér B.Á.L. Zrt. vezérigazgatója és Csík Zoltán, akit a sajtóban a felcsúti milliárdos "intézőjének" is neveznek.

Csík Zoltán a Céginfo.hu szerint megfordult már többek közt Mészáros Lőrinc Aranykorona Zrt.-jének igazgatóságában, s jelenleg is igazgatósági tag Mészáros két lányával együtt a Talentis Group Zrt.-nél - az utóbbi társaságot az Átlátszó korábbi híre szerint idén februárban vette át Mészáros Lőrinc és felesége.

Színre lépett a volt NMHH-elnökhelyettes

Áprilisban Medio Vario Vagyonkezelő Zrt. néven új céget alapított Mészáros Lőrinc két leánya Csík Zoltánnal együtt, valamint Mátrai Gáborral, az Opimus Group Nyrt. igazgatósági tagjával és Halmi Tamással, a felcsúti polgármester Mészáros és Mészáros Kft.-jének és R-Kord Kft.-jének ügyvezetőjével. Az ötmilliós alaptőkéjű vagyonkezelő cég üzletviteli tanácsadással, ingatlankezeléssel, saját tulajdonú ingatlan adásvételével, bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik.

A 444.hu információi szerint Mátrai Gábornak fontos szerep juthatott a Mediaworks megvásárlásának menedzselésében is. Mátrai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese volt Szalai Annamária elnöksége idején, 2012 szeptemberében távozott a posztjáról. Ő felügyelte a hvg.hu korábbi cikke szerint a negyedik, állami mobilszolgáltató - időközben kudarcba fulladt - elindításával, illetve a lejáró mobilfrekvencia-engedélyekkel kapcsolatos ügyeket. Mátrai korábban dolgozott többek közt a UPC-nél is.

Az Opimus elsőként a Népszabadsággal foglalkozik
Az Opimus Press pénzügyi befektetőként kizárólag a Mediaworks által kiadott sajtótermékek gazdaságos fenntartására törekszik, azok tartalmát - folytatva a korábbi tulajdonosok hozzáállását - semmilyen módon nem kívánja befolyásolni, különösen a véleménynyilvánítás, a szólás- és a sajtó szabadságára tekintettel - írta honlapján közzétett közleményében az Opimus Group.  Az új tulajdonos elsőként és kiemelten foglalkozik a Népszabadság napilap újraindításának lehetőségével, és e tárgyban a döntést mielőbb meghozza -írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.10.27 09:36

@pastorius: Pecsina aligha dönthette be, mivel 10 éve veszteséges a cég, Pecsináék pár éve tulajdonosok benne.
Ababn sincs semmi, hogy az utolsó percig fejlesztenek, embereket vesznek fel - így működik egy piaci vállalkozás. Ameddig hiszen az üzletben, addig nyomják ezerrel, amikor elfogy a levegő, akkor egyszerre csak levágják.

Rémes baromságokat hordasz össze. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.27 09:33

@HauserArnold: Kénytelen volt, miután nekiestetek, tele lett a pelusa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2016.10.27 09:22

@pastorius: "@luki44:
Aha. :D
"tavaly " vs. "az elmúlt tíz évben" ...
Látsz valami különgséget?
Nem "tamassza ala"?
:DDD"

A tavaji ev is benne van az elmult 10 evben tudtomal, de lehet nalad maskep szamoljak az idot.

"@luki44:
akkor megkérdezem..hogy lehet, hogy Mo. legnagyobb politikai lapja veszteséges..és úgymond tönkrement..."

Sok nagy ceg tonkrement mar mig ugyanazal a dolgoal foglakozo kisceg nyereseges tudot lenni, a nagysag nem egy garancia a sikereseghez. Ha embereunk 10 eve veszteseges agazatot finanszirozot akor volt valami elkoteleztsege abban az iranyban (lehet maga az emberunk is baloldali) de most megszorul mashol es nem engedheti meg maganak tovabb a veszteseget.
Akar a fentebbi is lehet egy elmelet miert is van igy akar a te elmeleted is igaz lehet, de egyikre sincs bizonyitek mind megmarad a lehet temakorbe. Visszont amint az emberunk mondot az leirt teny es emiat nem lehet lehazudozni neked nem tetszo embereket sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.26 19:59

A P.ecsina cége 25 napig (!) tulajdonolta a Pannon Lapokat.

A P.ecs.ina nagy befektető - és olyan gyorsan talált magának vevőt, hogy az szinte hihetetlen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.26 17:38

@pastorius:

A legnagyobb lap veszteség - a legkisebb virágzik...megfejtés: unorthodox Tündérország...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html