Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A XXI Century Invest AG képviselőjeként Daniel Vogt október közepén Budapesten írta alá a szerződéseket. A tranzakció a befektetésre létrehozandó projektcég, a XXI Century Invest AG bejegyzésével zárul le.

A XXI. Century Invest AG egyik tulajdonosa Jürg Marquard, a Magyarországon a Playboyt és a Joyt is kiadó Marquard Media kizárólagos tulajdonosa, aki a '90-es években az akkor még liberális hangvételű Magyar Hírlapot is megvette, de aztán a lapot végül eladta - írta a 24.hu. A befektetési cég nem a Népszava Lapkiadót veszi meg, hanem a kiadói jogokat vásárolta meg. Ez azt jelenti, hogy lényegében tiszta lappal tudnak indulni, nem viszik tovább az eddig felhalmozott anyagi veszteségeket az új struktúrába.

A közlemény szerint a XXI Century Invest AG Kelet-Közép-Európában többféle befektetéssel rendelkező külföldi magánszemélyek érdekeltsége. "A Geomédia lapjaiba és a Népszavába történő beruházásra olyan pénzügyi invesztícióként tekint a cég, amellyel kifejezi elkötelezettségét a médiaportfólió fejlesztésére, egyben a közéleti lapok szellemiségének megőrzésére. Éppen ezért semmilyen politikai érdek vagy akarat nem lesz befolyással a szerkesztőségi tartalmakra."

A XXI Century Invest AG az újonnan megszerzett médiaportfóliójának fejlesztéséhez szükséges - a vételárat jócskán meghaladó - pénzügyi forrásokat képes biztosítani. A médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja - olvasható a cég közleményében.

A Vasárnapi Hírek és a Népszava egy integrált szerkesztőségben működik a jövőben, ennek az új koncepciónak a kidolgozása megkezdődött és a tervek szerint még az idén lezárulhat ez a folyamat - mondta Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője az érintett médiumok jövőjéről az MTI-nek.

Kiemelte továbbá, hogy a Népszabadság felfüggesztése is egy új helyzetet teremtett a hazai lappiacon. A Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációja során Népszabadság-dolgozókkal is számolnak, ha "megoldódik a helyzetük".

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője eddigi népszabadságos dolgozók esetleges csatlakozását teljesen normális piaci mozgásnak nevezte. Azt mondta: a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrált szerkesztőségben folytatja a jövőben, de annak formája még nem tisztázott, hogy ez két külön lapot vagy egyet jelent majd. A jövő héten és az azt követő időszakban ismerkednek majd meg "az új tulajdonosi szinttel", a menedzsmenttel, ezután tudnak majd többet a jövőről.