Itt a bejelentés: megnövelik az MNB-hitelprogramot

Az április bejelentésnél mérsékeltebb médiaérdeklődés mellett ismertette Matolcsy György jegybankelnök az MNB hitelprogramjának részleteit szerdán.
Nagy László Nándor, 2013. május 29. szerda, 09:35

Mint ismert, a kereskedelmi bankoknak péntekig kellett jelezniük, hogy kkv-hitelállományuk mekkora részével pályáznak a jegybank által felajánlott 0 százalékos refinanszírozási forrásra. Az I. pillérben 250 milliárd forintos keretet hirdettek meg hitelfolyosításra (hitelmegújításra és hitelkiváltásra), míg hasonló keret szolgálna a kkv-k devizahiteleinek forintra cserélésére. Komoly kérdés, hogy a hitelprogram vajon mennyiben segíti ténylegesen a gazdaságot, hiszen ahhoz az kellene, hogy a felajánlott keret mind nagyobb részét beruházásokra fordítsák a cégek. Balog Ádám jegybanki alelnök korábban jelezte, maga az MNB is úgy számol, hogy a forrásnak maximum 60 százaléka hitelkiváltásra fordítódik majd.

750 milliárdra emelték a keretet

Matolcsy György igen intenzívnek nevezte a tárgyalásokat, amelyek a program meghirdetése után a bankok és ügyfeleik, valamint a bankok és a jegybank között zajlottak. Ennek eredményeképp az eredetileg meghirdetett kétszer 250 milliárd forintos forrást a bankok mindkét pillérben túligényelték. Az első pillérben háromszoros volt a túljegyzés, mintegy 750 milliárdos összegre érkezett igény, míg a hitelkiváltásra 500 milliárdot meghaladó igény érkezett. Ezért az MNB Monetáris Tanáca az eredeti hitelkeretet 50 százalékban megemelte, méghozzá a két pillér esetében 70/30 százalékos arányban történt az emelés. Így az első pillérben 425, míg hitelkiváltásra 250 millárd forint helyett 325 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Az MNB szerint a megemelt keretek már érdemi növekedést hozhatnak a kkv-hiteleknél. A megemelt keret ugyanis a teljes kkv-hitelállomány 21 százalékát jelenti, ám a beruházási hitelek tekintetében a keret több, mint 34 százalékos arányt képvisel majd. A Monetáris Tanács megítélése szerint a makrogazdasági adatok is lehetővé tették a keretnövekedést, a növekedési fordulatot így a jegybank most egy hitelezési fordulattal tudja segíteni - mondta Matolcsy.

Óvatos lesz az MT
A III. pillérrel kapcsolatban Balog Ádám elmondta: folyamatosan vizsgálják a kéthetes kötvény betétté alakítását, ám új hír ebben nincs. A cél az állomány 3600 milliárd forintra csökkentése, ennek eszközeiről folynak az elemzések.
A Monetáris Tanács hetente értékeli a makrogazdasági folyamatokat, különösen az árstabilitás és pénzügyi stabilitás mutatóit - mondta Matolcsy György. Ma már az elemzők és a nemzetközi intézmények sem figyelmeztetnek a muatók nyomán óvtosabb kamatpolitikára. A Monetáris Tanács továbbra is kis lépésekkel igyekszik majd lépni, ha úgy értékeli, hogy újabb kamatcsökkentésre szükség van.

A vártnál több bank vesz részt

Az előzetes tervek kétharmados részvételről szóltak, ám a végleges adatok szerint 40 partnerből 36 vesz részt a programban. Ezt Matolcsy részben annak tudta be, hogy a pénzintézetek vállalati ügyfelei komoly érdeklődést mutattak a program iránt. A megemelt keretösszeg a banki igények 90 százalékának kielégítésére elegendő az I. pillérben, míg a hitelkiváltás terén még ennél is magasabb az arány.

Növelheti a GDP-t

A hitelprogram a mostani elképzelések szerint 0,2-0,5 százalékos GDP-bővülést hozhat, ha az összes forrás beruházásokra fordítódna, akkor ez az arány 1,2 százalékos növekedést hozhatna a GDP-ben. A bankokat a mai napon értesíti ki az MNB a pontos keretekről - mondta Balog Ádám alelnök.

Nagy Márton ügyvezető igazgató szerint az első pillér 425 milliárd forintos keretének 40-50 százaléka, 150-200 milliárd forint lehet az, amely valóban beruházásra mehet majd - ezzel számolva alakult ki a 0,2-0,5 százalékos GDP-növekedésre vonatkozó prognózis. A keretösszeg zárt, az első két pillérben már csak lebonyolítási kérdések lehetnek nyitva, de ez nem zavarja majd azt, hogy a program hétfőtől el tudjon indulni.

Matolcsy nem lepődne meg

A feltételek adottak: a maximális kamat és garanciadíj mérték 2,5 százalékos lesz. Matolcsy György nem lenne meglepve amiatt, ha a bankok a jó ügyfelekért folyó versenyben akár a 2,5 százalék alatti szinten is hajlandóak lennének finanszírozási ajánlatot adni a vállalkozásoknak.

Azt, hogy a bankok nyilvánosságra hozzák-e, mekkora keretet kapnak, azt az MNB nem akarja helyettük eldönteni, az adott bank üzleti döntése ez. Nagy Márton jelezte: 4 bank volt az, amelyik az első pillérben nem kapta meg a teljes igényelt összeget, míg a hitelkiváltásnál egyetlen pénzintézet nem kapta meg a teljes igényelt kvótát, miután az igény teljesen elvitte volna az arányokat.

A program esetleges további folytatásának komoly esélye van azt követően, hogy ilyen túljegyzés történt - jelezte Matolcsy György.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.05.29 11:13

Nem lennék meglepve, ha a bankok elsősorban a legkockázatosabb kisvállalkozói hiteleiket forgatnák át az új konstrukcióba - kivédve ezzel az azok bedőlése esetén jelentkező veszteséget.
Ez az érintett kisvállalkozásokat talán levegővételhez juttatja, de kétséges, hogy tevékenységük ettől növekedni kezdene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.05.29 11:09

Nem megy az "..adj Uram ,azonnal.." hozzáállás ,meg kell változni magyarok..." a lassú víz partot mos .." jobb hozzáállás ,nem?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.05.29 09:46

"z elsőpillérben háromszoros túljegyzés, mintegy 750 milliárdos összegre érkezett igény, míg a hitelkiváltásra 500 milliárdot MNB az igényeket 70/30, így az első pillérben 250 425, míg hitelkiváltásra 250 millárd forint helyett 325 milliárd forint áll majd rendelkezésre."

Egyszer csak át kellett volna olvasni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html