Itt a fordulat a bankszektorban?

Az elmúlt évek legkisebb, 13 milliárd forintos nyereségét érték el a harmadik negyedévben a hazai részvénytársasági hitelintézetek. Már annak is örülhet a bankszektor, hogy az előző negyedévvel ellentétben ezúttal nem lett veszteséges. Annak viszont kevésbé, hogy az egyes bankok között továbbra is óriási eltérések mutatkoznak. A jegybank politikája erőteljesen csökkentette a kamatbevételeket, ezt azonban nagyjából kompenzálta a kamatköltségek még nagyobb visszaesése. A bankok hitelportfóliója tovább romlott (a teljes NPL-ráta 14,5%), és a hiteleken elszenvedett értékvesztés is növekedett az egy évvel korábbihoz képest. A tőkeáttétel-csökkentés (deleveraging) viszont mintha megtorpant volna, kérdés, vajon a fordulat első jele-e már ez - olvasható a portfolio.hu-n.
portfolio.hu, 2013. november 22. péntek, 15:42
Fotó: Napi.hu

A részvénytársasági hitelintézetek 13 milliárd forintos adózott eredményt értek el a harmadik negyedévben az előző negyedévi 49,7 milliárdos veszteség után. A szövetkezetek nyeresége eltűnt, a fióktelepeké romlott, a biztosítóké javult.

A bankok döntő részét kitevő részvénytársasági hitelintézetek (az alábbiakban velük foglalkozunk) nyereségesek lettek tehát ugyan, ám ez a 13 milliárd az elmúlt évek legkisebb negyedéves nyeresége.

Az elmúlt egy évben összességében még mindig veszteséges a szektor (-117,3 milliárd forint), és az év végi szigorúbb hitelezési értékvesztések miatt félő, hogy 2013 egészében is az marad. A veszteség önmagában rontja a bankok tőkehelyzetét, így a hitelezési képességét is, ami kedvezőtlen az egész gazdaság számára.

Mi áll a háttérben?

Amellett, hogy évi több mint 140 milliárd forintos bankadót fizetnek a bankok (négy egyenlő részletben), havonta fizetik az (ügyfelekre részben továbbhárított) tranzakciós illetéket is. Sőt, mivel az első hónapokban elmaradt az állam tranzakciósilleték-bevétele a várttól, egyszeri pótadót is kivetettek 75 milliárd forint összegben a bankokra, amit a második félévben fizetnek be (eddig az alábbi ábrának megfelelően).

A bankok azonban nem egységesen számolják el a rájuk eső pótadót a magyar számviteli szabályok szerint, így van, aki már a második negyedévben megtette ezt, és van, aki csak a második félévben. Az előző negyedévben összességében jobban jelentkezett ennek eredményrontó hatása a bankszektorban.

Az MNB adatai a magyar számviteli szabályok szerint készülnek, a bankok azonban jellemzően IFRS szerint tették közzé eddig negyedéves eredményüket. Az alábbi adatok arra utalnak, hogy valószínűleg az MNB szektoradatai mögött is óriási különbség húzódik meg az egyes bankok között.

Az eredmény összetevői

A bankok eredményének éves és negyedéves összevetése mögött a kamateredmény stagnálása, ugyanakkor a nem kamateredmény jelentős javulása áll. Az egy évvel korábbihoz képest nőtt a céltartalék-képzés a bankoknál, miközben a működési költségek enyhén csökkentek.

A jutalékeredmény jelentős növekedése azonban csak a tranzakciós illeték áthárításának köszönhető, az egyéb sorokon ez a tétel negatívumként jelentkezik.

A bankok egyre kevesebb bevételt realizálnak a hiteleken a jegybank kamatcsökkentő politikája miatt, egyre kisebb kamatot kell azonban fizetniük a betétekre is. Ennek is köszönhetően lényegében stagnál a bankok mérlegfőösszeg-arányos kamatmarzsa, a bevételek és ráfordítások egyöntetű szűkülése is jól látható.

A bankok teljesítményét továbbra is rontja, hogy egyre magasabb a nem fizető hitelek aránya. A teljes hitelportfólióra számított NPL-ráta szeptember végén 14,5 százalékon állt, ezen belül a devizahitelek helyzete rosszabb (16,4 százalék). A lakosságnál 18,3 százalék, a vállalatoknál 16,9 százalék az arány, a teljes portfólió ennél jobb minősége az egyéb (pl. költségvetési, pénzügyi, önkormányzati) ügyfeleknek köszönhető.

Megállt a deleveraging?

Az elmúlt években erőteljes mérlegkiigazítást hajtottak végre a bankok: többek között javult (csökkent) a hitel/betét arányuk és emelkedett a tőkemegfelelési mutatójuk. Mindkét folyamat megállt az elmúlt negyedévben, kérdés, fordulatot jelez-e ez.

Lényegében stagnált az elmúlt negyedévben a bankok mérlegfőösszege is, és egy év alatt is már csak 1,3 százalékos csökkenés mutatkozik. A bankok nettó hitelállománya egy év alatt 4,8 százalékkal csökkent, betétállománya 0,4 százalékkal nőtt. A hitelállomány csökkenésének mértéke visszaesett, többek között a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően. A lakossági betétállomány 10,6 százalékkal esett, ezt azonban a vállalatok kompenzálták.

Folytatódott eközben a külföldi forráskivonás: egy év alatt 785 milliárd forint hagyta el a szektort, ebből 149 milliárd forint a harmadik negyedévben. A folyamathoz hozzájárul a Növekedési Hitelprogram is, hiszen ez jegybanki forrással helyettesíti esetenként a meglévő külföldi (döntően anyabanki) forrást is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sylas, 2013.11.25 20:46

@Antiifreemaison: Ezt akartam én is mondani,h sajnálnunk kéne ezt a sok szemétládát,akik csinálják az inflációt és a válságokat??Kit érdekel,h veszteségesek?Takarodjanak és majd úgyis jön a helyükre más,és ha nem jön,könyörgök több ezer évet éltünk (szerény tudásom szerint jobban is) ezek nélkül a bűnözők nélkül,mert ne felejtsük el ezt se,h ezek az igazi bűnözők,mert ezek hozzák létre azt a szegénységet,ami miatt bűnözni kell (lásd megélhetési bűnözés)..Megdöbbentő,h igazgatók,brókerek,pénzemberek akiket ma a társadalom "hasznos" embereknek (már amelyik az) titulál,addig egy élősködő,dolgozni nem akaró (mert tévedés ne legyen ezek az emberek nem adnak hozzá semmihez semmit,csak leveszik a sarcot),kétszínű harácsoló férgek,akiknek el kéne tűnniük...Tehát szerintem ennyi,h menjenek el a francba és opjanak és élősködjenek ott ahol akarnak vagy tudnak!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.11.23 21:25

@Antiifreemaison: menni fognak, és a posvány marad utánuk... a gazdasági fejlődés álom marad... 2-3 éven belül meg jöhet a 10% fölötti infla, stabilan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Antiifreemaison, 2013.11.23 21:15

@homeros: ... lehet menni ,de nem fognak a háttérhatalom nem akar káoszt Európa közepén ,abból sosem jött ki jól az emberiség ..!!..bár néha Ő csinálta ,az is igaz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.11.23 21:11

@Antiifreemaison: te se dolgoznál ingyen... ahogy itt se teszed...

2 éve megmondtam, hogy a bankok gőzerővel a kivonuláson dolgoznak... lassan beérik a folyamat. kérdés, hogy mikor nem éri meg nekik tovább vacakolni vele, és hogy miként dobbantanak... lesz-e köztük olyan, aki rendezetlenül hagyja hátra a komcsi játékteret???

ami itt marad, az a posvány... a magyar gazdaság gigantikus forráshiányban szenved...
a komcsi "mnb finanszírozott hitelezés" meg ismert régről, kádár alatt pörgött rendesen az infláció, a 70-es években még 1% körül volt, aztán a 20-30% volt a megszokott....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2013.11.23 21:07

fordulat??? 750 milliárd kiszórása már stagnálásba vitte a hitelállományt? a nélkül ennyivel több forrást vittek volna ki az országból...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html