BUX
37939

Itt a fordulat? - vallottak a magyar cégek

Ismét pozitívba fordult a magyar üzleti hangulat, így várhatóan több beruházásba fognak idén a hazai cégek. Rossz hír viszont, hogy a fejlesztések nagy része az elavult eszközök cseréjére irányul és munkaerő-felvételen is csak kevesen gondolkodnak – derül ki a GE Capital friss felméréséből.

Napi.hu, 2014. június 2. hétfő, 11:10

A kutatás szerint a gazdaságba vetett bizalom 2013 eleje óta Európa-szerte nő, ezen belül a közép-kelet-európai (KKE) régió is jól teljesít, hiszen a lengyel vállalkozások 45 százaléka, a csehek 37 százaléka tekinthető optimistának. Jó hír, hogy Magyarországon 2012 óta először lett pozitív az üzleti hangulat (10 százalék), rossz viszont, hogy a legnagyobb kereskedelmi partnernek számító Németországban nem javultak a kilátások - igaz, ott alapból magas, 45 százalékos a nettó bizalmi index.

A felmérésben szereplő hét ország vállalkozásai idén összesen 410 milliárd eurót terveznek beruházni, érdekesség, hogy amíg a nyugat-európai országokban 4 százalékos csökkenést mért a GE, addig térségünkben 17 százalékkal nagyobb, mintegy 54 milliárd eurós költés várható.

A felmérésről
Az idén a harmadik alkalommal végzett, hét országra (Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Franciaország, Csehország, Magyarország és Lengyelország) kiterjedő felmérésében a GE Capital a 2-249 főt foglalkoztató vállalkozások beruházási szándékait és jövőre vonatkozó várakozásait vizsgálta.

A lengyelek 57, a magyarok 30, a csehek pedig 5 százalékkal tervezik növelni a beruházásaik reálértékét a 2013-ashoz képest. Az, hogy ebből végül mi valósul meg, egyelőre kérdés, hiszen 2013-ban is érdemi különbségek voltak a tervek és a megvalósult beruházások között: amíg Magyarországon az eredetileg tervezettnél 15 százalékkal több fejlesztés valósult meg, addig a cseheknél 24, a lengyeleknél pedig 16 százalékkal kevesebb.

Szinte csak cserére megy a pénz

A GE Capital felmérése szerint a KKE régió országaiban 21 százalékponttal nőtt azon vállalkozások aránya, amelyek elavult vagy nem kellően hatékony gyártóberendezések miatt számoltak be bevételkiesésről. Bár a bevételkiesés becsült értéke az előző évinél alacsonyabb, a térségben működő vállalkozások még így is mintegy 4 milliárd euró bevételtől estek el 2013-ban.

A nettó bizalmi index alakulása Forrás: GE Capital

Így nem meglepő, hogy a vállalkozások a régió három országában az idén 26 százalékkal többet terveznek a gyártóberendezések korszerűsítésére költeni. Magyarországon a vállalkozások 60 százaléka jelölte meg a tervezett beruházás okaként a meglévő berendezések leromlott állapotát, míg a cseheknél 55 százalék, a lengyeleknél pedig 45 százalék.

A magyarországi vállalkozások idén ennek megfelelően a tavalyihoz képest 105 százalékkal többet terveznek gyártóberendezésekre költeni - ugyanakkor kevesebbet költenének it hardverre és szoftverre, valamint irodai berendezésekre. Lengyelországban hasonló tendencia figyelhető meg, ám kisebb mértékben: a tervezett növekedés itt 49 százalék. Csehország ugyanakkor némileg eltérő tervekről számolt be: a cseh vállalkozások a múltban sokat ruháztak be gyártóberendezésekbe, ezért ők most 26 százalékos csökkenést terveznek 2014-re, miközben többet terveznek gépjárművekbe és it hardverbe beruházni.