Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg -1 ponton áll a K&H kkv bizalmi index, ami a hazai kkv-k jövő évre vonatkozó várakozásait tükrözi - derül ki a K&H felméréséből. A mutató alig mozdult el az előző negyedévhez képest, melynek oka az volt, hogy a bizalmat csökkentő versenyhelyzetre és közterhekre vonatkozó romló számításokat kioltotta a növekvő pénzügyi eredményekkel és munkaerővel kapcsolatos derűlátás.

A vállalkozások bizalma az árbevétellel növekszik. A középvállalkozások várakozásai 18 pontról 4,5 pontra csökkentek, de ezzel is ők a leginkább bizakodóak. A kisvállalkozások még pozitív kilátásokkal rendelkeznek, de a mikrovállalkozások bizalmi indexe már negatív tartományban, mínusz 5,5-en áll.

Az agrárcégek hangulata a legjobb, ők még javítottak is a várakozásaikon, az ipari és szolgáltató cégek viszont várakozó állásponton vannak. A kereskedelmi cégek bizalma viszont a nemrég belengetett új szabályozás miatt a legalacsonyabb, nálunk mínusz hetes szinten áll az index.

A kkv-k többsége már inkább növekvő adóterhekkel számol (25-ről 41 százalékra nőtt az arányuk), ami jelentős elmozdulás az év elején tapasztalt helyzethez képest, amikor még a cégek 58 százaléka a korábbival azonos adóterhekre számított. (Ki fog itt beruházni? - Csúnya számok érkeztek)

A pénzügyi eredménnyel kapcsolatban viszont pozitívak a kilátások, az előző negyedév várakozásait jelentősen meghaladják a jelenlegi 8,5 százalékos árbevétel-növekedésre és 5,1 százalékos profitnövekedésre vonatkozó várakozások. Ezzel együtt nőtt az új munkaerő alkalmazását tervező cégek aránya is, 20 százalékról 34 százalékra emelkedett ezen cégek száma.

Címlapkép forrása: Pixabay