Jelenleg körülbelül 30 ezer fővárosi lakásban üzemel a távfűtés, de a meteorológiai előrejelzés szerint hétvégére várható rossz idő miatt a jövő hét elején ez a szám meghaladhatja a 100 ezret is - tudtuk meg Balog Róberttól, a Főtáv szóvivőjétől.

Ennek megfelelően már igencsak aktuális a házak belső rendszerének ellenőrzése, ugyanis a társaság csak akkor tudja elindítani a szolgáltatást, ha a feltételek a ház oldaláról is adottak - tette hozzá. Mivel a fűtés elindulása után viszonlag sokáig tart, míg a rendszert légtelenítik, ezért előfordulhat, hogy egy ideig a teljesítmény még nem éri el a megfelelő szintet, vagyis a kívánt hőmérséklet nem teremthető meg.

A fűtési rendszer kapun belüli részének javítása, karbantartása nem a távhőszolgáltató kompetenciája, hanem a tulajdonos feladata. A gázfogyasztók is felelősséggel tartoznak a csatlakozó fogyasztói vezetékek, berendezések állapotának megóvásáért, karbantartásáért és rendeltetésszerű üzemeltetésért; az ellenőrzéseket rendszeresen el kell végeztetni - mondta el Bálint Norbert, a Főgáz szóvivője.

A fűtési szezon kezdetekor évről-évre alaposan megnő az érdeklődés a karbantartási munkálatok iránt; sajnos nem jellemző, hogy a lakossági energiafogyasztók előre terveznék a szükséges teendőket - mondta el érdeklődésünkre Kékesi Miklós, a Gázprojekt.hu részéről. Ilyenkor előfordul, hogy a rohamosan megugró és feltorlódó igények miatt bizonyos megkereséseket már nem tudnak vállalni a gáz és egyéb közműhálózatok állapotfelmérésével foglalkozó szakemberek. A készülékek karbantartását erre jogosult arcképes igazolvánnyal rendelkező gázszerelő szakember végezheti.

Amellett, hogy a karbantartással csökkenthető a fűtési időszakban jelentkező meghibásodások száma, a berendezések tisztításával pénz is spórolható, ugyanis a jól beszabályozott készülékek jobb hatásfokkal égetik el a földgázt, ami kisebb energiafelhasználáshoz vezet.

A főváros körülbelül egymillió kéményéből mintegy 80-100 ezer tekinthető problémásnak, amiből 30 ezer közvetlen életveszélyt jelent - mondta el Gyurkovics Péter, a Fővárosi Kéményseprőipari kft (Főkétüsz) osztályvezetője. Amennyiben problémát tapasztalnak, a társaság szakemberei fölhívják a lakók, illetve a közös képviselő figyelmét, sokszor azonban hatástalan a figyelmeztetés. Ekkor a kéményseprők a tűzvédelmi, építésügyi hatósághoz fordulhatnak, amelyek már konkrét felszólítást, bírságot kilátásba helyező határozatot küldhetnek az érintett háznak - gyakran csak ez mozdítja meg az embereket.

A kémények állapotának kontrollját évente el kell végeztetni a jogszabályi előírás szerint, és a kéményseprőipari társaságok szakemberei év közben folyamatosan vizsgálják is azokat, ám sokszor azért nem tudják elvégezni munkájukat, mert nem engedik be őket a lakásba. Az ellenőrzést kiszállási díj ellenében pótlólag is elvégzik hívás esetén.

A balesetveszély növekedését okozhatja a fűtés, illetve szigetelés felújítása is; például a nyílászárócserével gyakran szinte megszűnik a lakás természetes levegő-utánpótlása; de az is előfordul, hogy a szagelszívó ventillátor megfordíthatja a huzatot, így az égéstermék a kémény helyett a lakásba távozik.