A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az ÁNTSZ honlapján elérhető riasztási terve szerint a rendkívüli időjárási helyzetre és az abból fakadó veszélyekre a lakosságon túl a katasztrófavédelem, a mentők és a munkaügyi hivatal figyelmét is felhívják. Értesítik a  fekvőbeteg-ellátó intézetekben és az alapellátásban dolgozókat, hogy kísérjék figyelemmel a veszélyeztetett lakosságcsoportokat, töltsék fel a sürgősségi gyógyszerkészletet és hűtőben tárolják a gyógyszereket. Az ÁNTSZ a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek összeállított ajánlásában a gyakoribb hőmérőzés, a fokozott  folyadékpótlás, a gyakoribb ágyneműcsere, a nem sürgős műtétek esetleges halasztása is szerepel.

A riasztási terv szerint az önkormányzatoknak aktiválniuk kell hőségterveiket mind a szociális ellátó intézményekben, mind a házi gondozó szolgálatoknál. Biztosítaniuk kell az ivóvíz minőségű vizet a közterületeken és gondoskodniuk kell az utak, parkok gyakoribb locsolásáról. Közzé kell tenniük a légkondicionált közintézmények listáját, s ha a hőség hosszan tartó aszállyal párosul, gondoskodni kell a vízkorlátozással kapcsolatos intézkedések elrendeléséről.

Az idei nyár eddigi legnagyobb áramfogyasztását regisztrálta a rendszerirányító kedden. Az egy héttel korábbi időszakhoz képest 8-9 százalékkal, mintegy 500 megawattal nőtt a magyar villamosenergia-rendszer napi csúcsteljesítménye a kánikula beálltával. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint kedden 6030 megawattot ért el a rendszerterhelés, ami az idei nyáron eddig regisztrált legnagyobb teljesítmény. A növekedés elsősorban a 40 fokot közelítő hőségben tömegesen beindított légkondicionálók számlájára írható. Az eddigi időszak áramfelhasználásáról általánosságban az mondható, hogy valamelyest alacsonyabb, mint a múlt év azonos időszakában. A fogyasztás kánikula miatti növekedésében nincs megfigyelhető eltérés, hasonló hőmérséklet-növekedés hasonló mértékű felhasználásnövekedést okoz. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az is elmondható, hogy a kánikulai napokon körülbelül 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 Celsius-fok emelkedés 60−100 megawatt terhelésnövekedést jelent. A magyar villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal bír − tudtuk meg Iványi Krisztinától, a társaság kommunikációs vezetőjétől. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyári csúcs az időjárástól függően június−július hónapokra esik.