Itt a jó hír: Sokkal kevesebb végrehajtás lesz

A devizahitelesek megsegítését célzó törvény hatályba lépése után felfüggesztik a végrehajtásokat azon ügyekben, amelyekre kiterjed a jogszabály hatása.
Napi.hu, 2014. július 16. szerda, 10:42
Fotó: Reuters

Áder János államfő a múlt pénteken aláírta a devizahitelesek megsegítését célzó törvényt, amit hivatala meg is küldött a Magyar Közlöny szerkesztőségének, így napokon belül kihirdetik a jogszabályt. A törvény hatályba lépése után haladéktalanul és soron kívül felfüggesztik a végrehajtásokat azokban az ügyekben, amelyekre kiterjed az Országgyűlés által elfogadott devizahiteles törvény - mondta a Magyar Nemzetnek Schmidt Zoltán, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára. Az intézkedések felfüggesztése vonatkozik a devizaalapú hitelszerződések, a forintalapú fogyasztási hitelszerződések, valamint a lízingszerződések alapján indult végrehajtási eljárásokra. Ezek az összes végrehajtási eljárás 30-40 százalékát jelentik. A végrehajtás mindaddig szünetel, ameddig újabb törvényi rendelkezés nem születik a hitelesek ügyében.

A letiltásokra - például a munkabér, a hatósági átutalási megbízás - tett intézkedéseket a jogszabályra tekintettel felfüggesztik, viszont az adósok továbbra sem adhatják el vagyontárgyaikat - tette hozzá Schmidt.

Július 4-én fogadta el az Országgyűlés a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban. Teljesült a kormány célja, sikerült kiküszöbölni a szerződések tisztességtelen feltételeit. Július 15-én törvénykezési szünet kezdődött az ország bíróságain, de a soron kívüli ügyekben, amilyenek például a devizahitelesek perei, folyamatos lesz a munka - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

anttikufar, 2014.07.16 12:46

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html