Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő évi bérmegegyezéssel egy időben az ágazati szakszervezeti megállapodások is formálódnak. Buzásné Putz Erzsébet, a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozóit képviselő egyik érdekképviselet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) vezetője a lap kérdésére elmondta: a gyár elfogadta javaslatukat, amely jelentős, kétéves bérfejlesztési javaslatot jelent.

Jövőre 7 százalékkal, majd 2018-ban újabb 7 százalékkal emelkedik az alkalmazottak bére, emellett alapbéresítik a jelenlegi 10 százalékos, szinte minden dolgozó által elérhető termelési pótlékot. A jelenlegi 5 százalékos jelenléti bónusz jövőre 7,5 százalékra emelkedik. Az említett tételekkel együtt az alkalmazottak bére átlagosan 12 százalékkal lesz magasabb jövőre, 2018-ban pedig a mostanihoz képest 20 százalékkal.

További béremelés is várható, mivel a Mercedes vállalta, hogy az 5 százalékpontos járulékcsökkentés egy részét dolgozói bérére fordítja, azonban ennek pontos részleteiről még tárgyalnak. Fontos előrelépés, hogy jövőre a fizikai alkalmazottak sem kereshetnek már bruttó 200 ezer forintnál kevesebbet a kecskeméti autógyárban.

Az MTSZSZ elnöke emlékeztetett: a gyár a tárgyalások elején 3,5 százalékos alapbéremelést ajánlott, ehhez képest az elmúlt időszak tárgyalássorozatával sikerült kiharcolni ennél jóval jelentősebb bérfelzárkóztatást. Buzásné Putz Erzsébet kiemelte: a szakszervezet egy éve képviseli a Mercedes dolgozóit, és ennek köszönhetően az első alkalommal sikerült írásos bérmegállapodást kötni, ráadásul a korábbi években csak 4-6 százalékos volt az átlagos béremelés.

A többség azonban várhat

Nem fogadja el a megállapodást azonban a dolgozók másik érdekképviselete, a Vasas Szakszervezeti Szövetség. László Zoltán elnök a lap megkeresésére kifejtette: két számjegyű, 15 százalékos béremelésre tettek javaslatot, egyelőre csak a jövő évre. Az érdekképviselet szerint alacsony a 7 százalékos bérjavaslat, a pótlék alapbéresítésével pedig a táppénz és a szabadság miatt kedvezőtlenebbül jár a dolgozó. - Az adócsomag könnyítései, valamint a járulékcsökkentés mellett a gyár gazdasági helyzete is lehetővé tenné a jelentős, 15 százalékos béremelést, a következő napokban ezért a Vasas folytatja a tárgyalásokat - tette hozzá László Zoltán.