Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábban arról döntött a kormány, hogy 612 milliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállal át az önkormányzatoktól. December 20-ig erre az összegre a bankoknak 7 százalékos adót kell fizetniük. Ez elvileg 43 milliárd forintot jelent.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnökének tavaly október végi véleménye szerint valamilyen preferenciát, köztes megoldást kell kialkudnia az államnak az önkormányzatok hiteleit finanszírozó bankokkal azért cserébe, hogy részben vagy teljes egészében átvállalja a települések adósságait. A 612 milliárd forintnyi adósságról Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy a bankoknak ez "talált pénz".

A törvényjavaslat indoklása szerint a" települési önkormányzatok állam általi átvállalásával a hitelezők kockázati kitettsége jelentősen csökken, ezért indokolt, hogy e kockázat-csökkenés a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások állam részére történő arányos befizetési kötelezettségével párosuljon. Az adósság-átvállalások után fennmaradó települési önkormányzati adósság állam általi átvállalását a hitelezők - befizetési kötelezettség mellett - önként kezdeményezhetik."