Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján tegnap megjelent Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja című (GOP-2013-4.3/B kódszámú) konstrukció célja a növekedési életszakaszban lévő mikro- és kisvállalkozások tőkehelyzetének javítása. Fontos tudnivaló azonban, hogy a közép-magyarországi régióban dolgozó cégek kimaradnak a lehetőségből, ahogy a Jeremie I. és II. programok nyertesei sem indulhatnak a mostani kiíráson. Ezen kívül a hajógyártásban, valamint a szén- és az acéliparban, illetve a pénzügyi ágazatban tevékenykedőket is kizárták a támogatásból.

A 12 milliárd forint keretösszeggel - ami a magánforrásokkal együtt elérheti a 17 milliárdot - meghirdetett Közös Növekedési Alap Alprogram elsődlegesen a növekedési életszakaszban lévő, innovatív vállalkozásokat kívánja támogatni. Az NFÜ honlapjára feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy az összeget négy alap között osztanák szét, mégpedig úgy, hogy alaponként 3 milliárd forintot ítélnének oda.

A pályázatok leadási határideje meglehetősen szűkös, hiszen április 19-ig kell azokat benyújtani. A témával foglalkozó Insider blog szerint ez a határidő azt is jelenti, hogy az új kockázati tőke alapok bejegyzésére nincs túl sok lehetőség, mivel minden egyes új alapot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) kell bejegyezni. Az ügyintézési határidő azonban a pályázati megjelenés és a leadás közti időnél (10 nap) hosszabb is lehet. A pályázathoz azonban lehet csatolni a folyamatban lévő PSZÁF eljárások iratanyagát is.

A mostani, a Jeremie programok harmadik köre, Az elsőt még 2009 végén zárták le, a másodikat pedig tavaly hirdették meg - a két program során összesen 87 milliárd forintot költhettek az érintettek. Mint azt a Napi Gazdaság korábban megírta, az első Jeremie program indulása óta eltel eltelt 2,5 évben, 2013 január végéig a 8 Jeremie tőkealap 73 céltársasággal összesen 25,2 milliárd forint értékben kötött befektetési szerződést.