Itt a nagy húsvéti élelmiszerteszt - nézze meg, mit vásárolhat

A húsvéti élelmiszervizsgálat keretében 78 terméket (sonkákat, kalácsokat és csokoládékat) ellenőriztek az innovációs tárca élelmiszer és vegyipari laboratóriumában, és mindössze egy sonka és egy kalács összetételét kifogásolták az ellenőrök. A húsipari cikk gyártójára bírságot is kiszabhatnak, mivel vele szemben már tavaly is a magas sótartalom miatt indult eljárás - írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkársága.
Domokos Erika, 2020. április 8. szerda, 11:11
Fotó: Napi.hu

Azt vizsgálták, hogy az árucikkek teljesítik-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termékek címkéjén feltüntetett tartalom megfelel-e a valóságnak.

Húsvéti csokoládéfigurából 40-félét ellenőriztek, és ezek mindegyike eleget tett az élelmiszerkönyvi követelményeknek. A laboratóriumi vizsgálat a csomagoláson feltüntetett zsírtartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedt. A termékek zsírtartalma sem mutatott eltérést a címkén feltüntetett tápérték jelöléstől. A termékek listája itt érhető el. A következő csokifigurákat ellenőrizték: Vadász, Milka (többféle), Boci, Tibi, Nicole Choco, Tesco, I.D.C Hungária, Franz Hauswirth GmbH és Pannon Kraft tejcsokis nyúlfigurák, Lindt ét- és tejcsokis nyulak, Szerencsi tejcsokis tojás, nyúl és étcsokis nyúl, Friedel többféle tejcsokis nyúl és húsvéti csomag, Figaro bárányka és nyúl, Riegelein kicsi tojás, nyúl és csibe figurák, nagy nyúl), Monarc tejcsokis húsvéti csomag és nyúl figura), Favorina Milk Chocolate különböző figurák (Lidl), Cosmo tejcsoki tojás, bárány és nyúl, valamint Cosmo Chocolate húsvéti csomag (Penny), Douceur tejcsoki figurák (Penny).

Egy sonka túl sós volt

A laboratóriumi vizsgálat a nyers és hőkezelt - például kötözött - sonkáknál a só- és nedvességtartalomra, míg a formában vagy bélben hőkezelt sonkák (például gépsonkák) esetén a só-, víz-, fehérje- és zsírtartalomra irányult. A vizsgált 19 sonka közül mindössze egyetlen nyers sonka sótartalma volt magasabb az Élelmiszerkönyvben előírtnál - olvasható az ITM közleményében. Ez a termék a Privát Húsfeldolgozó Kft. által gyártott házi, füstölt, darabolt nyers combsonka volt (vákuumcsomagolt, 1,3 kilogrammos). A sonkák listája itt érhető el. Az ellenőrzött termékek: Baroni szendvicssonka, Kaiser szendvics sonka, Dárdás uzsonna sonka, Pápai Mestersonka extra sonka és füstölt kötözött nyers combsonka, eFeF csirkemell sonka, Füstölt nyers vaddisznó sonka (Villányi), Rexus bükkfával füstölt régimódi füstölt sonka és darabolt szívsonka, Pick Frikandó sonka, Dulano Selection Jamon Serrano sonka és Dulano Selection Schwarzwalder Schinken szeletelt sonka (Lidl), Tesco füstölt sonka, Gallicoop Premium füstölt pulyka combsonka, Kostelecké Uzeniny füstölt főtt sonka, Bogádi szívsonka füstölt nyers, Familie Wein Fekete-erdei nyers füstölt szeletelt, Tabula Ligna Bauern nyers, füstölt szeletelt (Penny).

Egy kalácsnál a kevés zsírt találták hibának

A kalácsok laborvizsgálata során a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. Az Élelmiszerkönyv különféle előírásokat rögzít a kalácsok összetételére vonatkozóan attól függően, hogy megnevezésük a fonott, finom fonott vagy foszlós jelzőt tartalmazza - írta az ITM. A megvizsgált 19 termék közül egy finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az elvárt legkisebb mértéket (ez a Coop Pék Finom fonott kalács volt, 250 grammos). A húsvéti kalácsok listája itt érhető el.

"A már hagyományosnak tekinthető ellenőrzés tavalyi fordulójában 77 csokoládéfigura, sonka és pálinka közül öt esetében merültek fel hiányosságok. Részben a rendszeres hatósági jelenlétnek tudható be, hogy idén a három kategóriában vizsgált 78 termék közül mindössze kettő esetében kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani. Különösen megnyugtató, hogy az elsősorban gyerekek számára készülő csokinyulak hiba nélkül ugrották meg a lécet. A túl sós sonka gyártója bírság kiszabására számíthat, mivel már tavaly is hasonló okból kellett vele szemben intézkedni" - kommentálta az idei vizsgálatot Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK