Itt a nagy magyar saláta teszt!

Előrecsomagolt salátakeverékeket és azok legfőbb összetevőjét a jégsalátákat vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Két jégsalátánál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki.
MTI, Napi.hu, 2016. július 21. csütörtök, 20:08
Fotó: Stocksnap

A vizsgált 23 előrecsomagolt salátakeveréket hazai gyártó állította elő. Míg az ellenőrzött 12 jégsaláta közül egy spanyol származású, a többi magyar volt.

A laboratóriumi ellenőrzéseken megvizsgálták, hogy találhatóak-e a mintákban mikroorganizmusok vagy növényvédőszer-maradékok, a csomagolóanyagoknál pedig többek között a fémvegyületek kioldódását, valamennyi termék (12 jégsaláta és 23 előrecsomagolt salátakeverék) megfelelt az előírásoknak - közölte a Nébih.

Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy két esetben a friss jégsalátáknál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki a laborvizsgálatok, ami miatt az érintett termelőkkel szemben hatósági eljárás indul.

A talált jelölési problémák közül példaként említették, hogy a gyártók az összetevőket nem megfelelő sorrendben tüntették fel, rosszul használták a változó arányú jelölést, az előírtnál kisebb betűmérettel írták ki a nettó tömeget, illetve, hogy a csomagoláson szereplő összetevők eltértek a gyártmánylapon leírtaktól.

A vizsgált 23 salátakeverék közül végül 19-nél indult hatósági eljárás a jelölési hibák miatt, 10 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható összege 500 ezer forint. A kevésbé súlyos jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesíti a Nébih az előállítókat.

A részletes vizsgálati eredmények a termékek nevével az alábbi táblázatokban olvashatók:

A salátakeverékeket Magyarországon csomagolták, a jégsalátákat - egy spanyol termék kivételével - mind az országban termesztették. A hatóság felügyelői két előállítónál és két termelőnél helyszíni ellenőrzést is végeztek - olvasható a Nébih közleményében.

A vizsgálatról video is készült.

HOZZÁSZÓLÁSOK