A válság kitörése után negyedévről negyedévre morzsolódott az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma. Az idei első negyedévben azonban végre megfordulni látszik ez a trend.

A változás egyelőre még egyáltalán nem látványos, hiszen 2015 végéhez képest mindössze mintegy ötszáz fővel többen takarékoskodnak így idősebb korukra. Az már lelkesítőbb lehet a kasszák számára, hogy az újonnan belépők száma a jegybank (MNB) friss adatai szerint megközelítette a 12 ezret.

Még ennél is fontosabb lehet viszont, hogy korábban éppen az első negyedévek hoztak jelentősebb csökkenést. Így megalapozottnak tűnhet trendfordulóról beszélni - írta a portál.

Az is igaz azonban, hogy a válság hatásaként nem csak a megtakarításukat felszámolók száma nőtt, egyre többen szüneteltették tagságukat. A múlt év végén a kasszák több mint 23 ezer ilyen tagot tartottak nyilván. Egy idei törvénymódosítás nyomán viszont a tag nem szüneteltetheti a tagdíjfizetést. Ugyan az erről szóló előírást még nem hirdették ki, de az MNB a közzétett táblázatban már kihúzta ezt a sort - írta a portál. Jelenleg az látszik, mintha szinte mind a 23 ezer tag elkezdett volna fizetni, ami azonban teljesen valószínűtlen.