Itt a nyugdíjfordulat?

A válság óta először az idei első negyedévben ismét nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma. Közben 70 százalék fölé emelkedett az egyéni befizetések aránya. Üröm az örömben viszont, hogy 25 százalékkal megugrott a nemfizetés miatti tartalékképzés. Ez, de más is azt jelzi, hogy azért nincs minden teljesen rendben - írta az Azénpénzem.hu.
Napi.hu, 2016. május 31. kedd, 07:38
Fotó: Napi.hu

A válság kitörése után negyedévről negyedévre morzsolódott az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma. Az idei első negyedévben azonban végre megfordulni látszik ez a trend.

A változás egyelőre még egyáltalán nem látványos, hiszen 2015 végéhez képest mindössze mintegy ötszáz fővel többen takarékoskodnak így idősebb korukra. Az már lelkesítőbb lehet a kasszák számára, hogy az újonnan belépők száma a jegybank (MNB) friss adatai szerint megközelítette a 12 ezret.

Még ennél is fontosabb lehet viszont, hogy korábban éppen az első negyedévek hoztak jelentősebb csökkenést. Így megalapozottnak tűnhet trendfordulóról beszélni - írta a portál.

Az is igaz azonban, hogy a válság hatásaként nem csak a megtakarításukat felszámolók száma nőtt, egyre többen szüneteltették tagságukat. A múlt év végén a kasszák több mint 23 ezer ilyen tagot tartottak nyilván. Egy idei törvénymódosítás nyomán viszont a tag nem szüneteltetheti a tagdíjfizetést. Ugyan az erről szóló előírást még nem hirdették ki, de az MNB a közzétett táblázatban már kihúzta ezt a sort - írta a portál. Jelenleg az látszik, mintha szinte mind a 23 ezer tag elkezdett volna fizetni, ami azonban teljesen valószínűtlen.

HOZZÁSZÓLÁSOK