Pár nappal az eredetileg kiírt indulás előtt tette közzé honlapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), hogy november negyedikére tolták a TÁMOP 2.3.6.B-12/1 jelű, "Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban" című kiírás beadásának kezdő időpontját. Minden valószínűség szerint más változások is várhatóak, ezért az NFÜ is azt kéri, hogy az érintettek folyamatosan figyeljék a megjelenő közleményeket.

A jelenleg elérhető kiírás szerint a pályázat során összesen 4,94 milliárd forintra lehet jelentkezni, ebből az egyéni és mikrovállalkozások legfeljebb 3 millió forint, míg a társas vállalkozások hatmillió forint vissza nem térítendő forrást nyerhetnek el.

A lehetőségen a 18 és 35 év közötti természetes személyek által létrehozott vállalkozások indulhatnak, de a pályázás feltétele az is, hogy a tulajdonos más gazdasági társaságban közvetlen vagy közvetett többségi befolyást biztosító részesedéssel nem rendelkezhet, illetve annak nem egyedüli vagy többségi tulajdonosa. Fontos tudnivaló, hogy a tenderőznek rendelkezni kell a TÁMOP-2.3.6.A-12/1 konstrukció kedvezményezettje által jóváhagyott üzleti tervvel, illetve feltétel az is, hogy ennek jóváhagyását követően, de a pályázat benyújtását megelőzően maximum 3 hónappal korábban alakuljon a vállalkozás.

A forrást számos tevékenységre lehet költeni, így többek közt a cégalapítás költségeire, a kötelező engedélyek beszerzésére, technológiai fejlesztésre, betanításra, új munkahelyek létrehozására, eszközbérlésre, az internetes megjelenésre, a piacra jutás elősegítésére, vagy akár képzéseken, tanácsadásokon való részvételre is.

Nagy szükség van hasonló programokra

Ma Magyarországon a csökkenő foglalkoztatottsági rátát leginkább a mikro- és kisvállalkozások tudják ellensúlyozni, mivel ők a legfontosabb nettó munkahelyteremtők - olvasható a pályázati kiírásban, amely hozzáteszi, hogy a '90-es évek óta ezeknek a vállalkozásoknak közel 60 százaléka egyszemélyes vállalkozás, azaz önfoglalkoztató személyekből áll, éppen ezért a foglalkoztatás bővítésként kell értelmezni a vállalkozások foglalkoztatotti létszámának növelése mellett az új vállalkozások létrehozását is.

Arra, hogy a programra szükség van, egy nemrég publikált kutatás is rámutat: a Bridge Budapest megbízásából a 20 és 35 éves magyar fiatalok körében készített, reprezentatív kutatás szerint bár a fiatalokat vonzza a szabadság, így az önállóság is, nagy többségük (68 százalék) mégis arra számít, hogy 10 múlva is alkalmazottként fog dolgozni. Ezzel összecseng, hogy amíg 5-ből 3-an az önállóságot választanák az alkalmazotti léttel szemben, addig mindössze alig több mint egynegyedük tervez saját vállalkozást indítani. A felmérés szerint bátorsággal sem áll túl jól a generáció: mindössze egyötöd (18 százalék) vállalná a bizonytalanságot a nagyobb jövedelemért, négyötöd (82 százalék) a biztosabb, de alacsonyabb jövedelmet biztosító munkát választaná.

Kattintson a nagyobb méretért!

Ezek után nem meglepő, hogy a fiatalok 92 százaléka a jelenlegi gazdasági-társadalmi környezetben úgy gondolja: a kiszolgáltatottság és a bizonytalanság soha nem látott méreteket ölt a munka világában, így többségük igen zavarosan és bizonytalannak látja a jövőjét.