A csütörtök reggeli adatok szerint eddig mindössze 5-6 épületben kérték a távfűtés beindítását Budapesten, viszont számos óvodában és bölcsődében már melegek a radiátorok - tájékoztatta a Napit Balog Róbert, a Budapesti Távhőszolgáltató Részvénytársaság (Főtáv Zrt.) kommunikációs vezetője. A lakossági körben tehát nem jellemző, hogy a hideg idő miatt kérik a szolgáltatás beindítását, azonban ez nem is meglepő a szóvivő szerint. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis a fogyasztók kivárnak, vagyis legalább 3-5 napig nem kezdenek fűteni, akkor sem, ha addig kihűl a lakás.

A kisgyermekes háztartásokban jellemző, hogy valamilyen kiegészítő megoldást alkalmaznak, például olaj-, vagy villanykályhát állítanak be a korán beköszöntött hűvös időben. Általában azonban egy viszonylag hosszabb, hétvégét is magába foglaló hidegebb időszak kell ahhoz, hogy a társasághoz forduljanak a szolgáltatás beindításáért; így többnyire hét elején érkeznek be az ezzel kapcsolatos megkeresések - tette hozzá. Előfordul, hogy csak akkor kérik a fűtést, amikor már kimondottan fáznak - ilyenkor pedig sokszor hamarosan a jó idő is beköszönt - ahogyan ez például idén júniusban is előfordult.

Besegít a napsütés

A fűtés beindításával kapcsolatban olykor problémát okoz, hogy az egész ház egységes álláspontra jusson. Ilyenkor az energetikailag korszerűsített házakban könnyebb a helyzet, mivel az ottani háztartások fűtése egyénileg szabályozható; egyébként az átmenő vezetékek így is fűtenek valamelyest. A jelenlegi szabályozás szerint a hivatalos fűtési szezon meghatározása megszűnt, a lakóközösségek és a távfűtő közötti szerződésben szereplő napi középhőmérséklet alapján kezdődik meg a fűtés, de a Főtáv ennek hiányában is elkezdi a távhőszolgáltatást, ha a lakóközösség által felhatalmazott személy - általában a közös képviselő - jelzi ezt a kérést.

Ebben az időszakban egyébként a napsütésnek nagyobb a jelentősége; ha alacsonyabb is a kinti hőmérséklet, a természetes fény némi hőutánpótlást biztosít. Amennyiben azonban huzamosabb ideig borult marad az idő, akkor többen fordulnak a szolgáltatóhoz - mondta Balog Róbert hozzátéve, hogy a lakóközösség, illetve a közös képviselő feladata annak biztosítása, hogy a házon belüli rendszer kipróbálva, vízzel feltöltve készen álljon a szolgáltatásra.

A gázkazánok is pihennek még

Az elmúlt napok hűvösebb időjárása egyelőre nem érzékelhető a gázfogyasztás alakulásában, korai még a fűtés beindításáról beszélni - mondta el a Napinak Bálint Norbert, a Fővárosi Gázművek Zrt. szóvivője. A szezon hagyományosan október 15-én indul a gázfűtés esetében is - természetesen azonban előbb is van mód a tüzelés elindítására - tette hozzá. Mindenesetre, mielőtt a gázfűtő készülékeket (konvektort, falikazánt) a fogyasztók beindítanák, a berendezés karbantartását szakember segítségével ajánlott elvégeztetni. A készülékek felülvizsgálata jelentősen csökkentheti a fűtési időszakban történő meghibásodások számát, valamint jelentős energia-megtakarítás is elérhető, mert a kitisztított készülékek jobb hatásfokkal üzemelnek.

A szolgáltatók a következő napokban nem számítanak az igénylések számának tömeges növekedésére, mivel az átagos hőmérséklet emelkedését várják. Ennek némileg ellentmond, hogy hétfőig az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a legalacsonyabb éjszakai 7-13, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 17-23 fok között alakul majd.