A végkielégítések kifizetésével napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding, azaz az 1951-ben alapított egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek dolgozóinak elbocsátása - tudta meg a Népszava Bige László tulajdonostól. A kiváltó ok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozata, amiben a kénsavgyárukban tapasztalt bizonyos rendellenességekre hivatkozva megtiltották az üzem működését.

Bige László a határozat megállapításait egészében szabálytalannak és végrehajthatatlannak tartja. A legkirívóbb ellentmondás, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt. A többi felhánytorgatott hiányosság szakértőik szerint a normál karbantartással orvosolható.

A vállalkozó nem lát más kiutat, mint a mielőbbi bezárást, az összes - dolgozói, beszállítói, banki - tartozás azonnali kifizetését. Ugyanakkor maga és vezetőtársai is értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt és - elsősorban az (állandó alvállalkozóikkal együtt) 250 dolgozó, valamint a magyar ipar szempontjából - rendkívül sajnálják, hogy ilyen lépésekre kényszerülnek.

A gyár nyereséges, mintegy 40 országba szállít, termékei keresettek. Bige László a holding minden nyereségét évek óta visszaforgatja a cégbe. Egy hosszabb leállás nem feltétlenül a technológia, hanem inkább piacaik elvesztése miatt válik visszafordíthatatlanná. A napilap kérdésére, miszerint hogyan látja a cég jövőjét Bige László először úgy fogalmazott, hogy a kifizetések után felőle bárki viheti a működésképtelen, piacait vesztett gyárat.

Ezután hozzáfűzte: mivel gyárai biztos anyagi alapokon állnak, gazdaságilag támadhatatlanok és nem eladók, meggyőződése, hogy bizonyos körök hatóságok és strómanok felhasználásával, lényegében ingyen szeretnék megszerezni vagyonát. Ezt igyekszik megakadályozni, de a gyár sorsa tekintetében ennél konkrétabb elképzelései egyelőre nincsenek.