Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) újabb, nettó 255,45 millió forint értékű tanácsadói megbízást adott a Quality Control Konzorciumnak, amelyet öt tag alkot: a CEU Tender Kft., a Dr. Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda, az Okean Kft., a Dezső és Társa Kft. és a Vépterv Kft. - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electronic Daily). Az NFÜ közbeszerzési felügyeleti főosztálya (KFF) tevékenységét segítő műszaki-szakmai, közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadásra szóló közbeszerzésen a konzorciumnak nem volt versenytársa, az ügynökség nem nyilvános, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljáráson állapodott meg vele április végén. A beszerzést uniós forrásból, a végrehajtási operatív programból finanszírozzák. /A CEU Tender Kft.-vel a névhasonlóság ellenére nem áll kapcsolatban a budapesti Közép-Európai Egyetem (Central European University, CEU), sem annak valamely kapcsolt entitása - közölte lapunkkal az egyetem./

A Quality Control Konzorcium nyerte meg 2011 szeptemberében az NFÜ - botrányos, nettó 2 milliárd forint keretösszegre hirdetett, azonban szerződéskötés nélkül végződött tanácsadói tendere utáni újabb - "csak" nettó 960 millió forint keretű közbeszerzését is. Az eljárásról szóló tájékoztató szerint a 960 milliós keret két évre szól (míg a 2 milliárdost 4 évre tervezték), azonban a szerződés végső összege nem adható meg pontosan, mivel a megállapodásban a vállalkozó óradíját rögzítették, ami 15 500 forint plusz áfa volt. (A közbeszerzési kírásban maximum 50 ezer szakértői óra/év szerepelt).

Közös cégben a tanácsadók

A cégbíróság 2011. december 28-án jegyezte be a Quality Control Konzorcium Kft.-t, amelynek tagja az NFÜ tenderén nyertes cégek: a CEU Tender Kft., Dr. Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda az Okean Mérnöki Kft., a Dezső és Társa Kft. és a Vépterv Mérnöki Kft. - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az 500 ezer forint törzstőkével létrehozott, máshova nem sorolt, egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet folytató cégnek 2011-ben 28,2 millió, tavaly pedig már 555,3 millió forintos nettó árbevétele volt. Az adózott eredménye tavalyelőtt 2,9 millió, míg tavaly 30,4 millió forint volt.

A három tanácsadó tender közös szereplője a Dezső és Társai Ügyvédi Iroda - az iroda tagja volt az NFÜ által 2011 februárjában lezárt, kétmilliárdos közbeszerzésének is. Ezen egyedüli pályázóként a PD Konzorcium nyert, amelynek vezető tagja a Dr. Pacsika Ügyvédi Iroda volt, a tagja pedig a Dezső és Társai Ügyvédi Iroda. A nagy politikai és sajtóvisszhangot kiváltó tendert követően azonban  mégsem jött létre szerződés az NFÜ és az irodák között szakmai okokra hivatkozva. Az Origo korábbi cikkében azt írta, hogy az egyik ügyvédi iroda vezetője, Pacsika István régebben üzlettársa volt a közbeszerzési tanácsadással foglalkozó Euro-Procure Kft.-ben az NFÜ egyik elnökhelyettesének, Homolya Róbertnek. (Homolya Róbert jelenleg a Miniszterelnökség fejlesztési irodáját vezető helyettes államtitkár.) Mindkét személy azt állította a portálnak, hogy kettejük korábbi kapcsolatának nem volt szerepe a közbeszerzési eljárásban.

Az NFÜ új, negyedmilliárdos tanácsadói közbeszerzésén is a nyertes konzorcium tagja a Dezső és Társa Kft., amelynek tulajdonosa a Dezső Attila vezette Dezső és Társai Ügyvédi Iroda. Az iroda ismert tanácsadó, a közbeszerzési hirdetmények között válogatva dolgozik, illetve szakemberei dolgoznak például az önkormányzatok közül Szolnoknak, Nyíregyházának és a fővárosnak, az ajánlatkérők közt megtalálható többek közt a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., valamint az MNV Zrt. és a budavári önkormányzat tulajdonában lévő Budai Várgondnokság Nonprofit Kft. - az utóbbinak a Várkertbazár rekonstrukciójára kiírt közbeszerzéseken működött közre tanácsadóként. A Dezső és Társa Kft. fő tevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, de tanácsadással is foglalkozik.

A Dezső és Társa Kft. a 2012-ben elért 32,9 milliós eredményéből 32,4 milliós osztalékot fizetett tulajdonosainak - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A cég nettó árbevételét a 2011-es 53,8 millióról megháromszorozta, 163,1 millióra, míg az adózott eredménye 5,8 millióról nőtt tavaly 32,9 millióra.

Cégtulajdonosok, nagyobb méretért, adatokért kattintson az ábrába!


A Dezső és Társai Ügyvédi Iroda egyébként korábban is dolgozott közbeszerzési tanácsadóként az NFÜ-nek, az ügynökség honlapján elérhető szerződés szerint 2006 májusában egy határozatlan idejű, bruttó 50 millió forintos megbízási szerződést kötöttek vele.

Az NFÜ a kétmilliárdos, szerződés nélkül zárult közbeszerzése után, hogy ne maradjon tanácsadó nélkül, 2011 júliusában még lebonyolított - előre nem látható okból előállt rendkívül sürgősségre hivatkozva - egy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást. A KFF tevékenységének támogatására, műszaki-szakmai, jogi és közbeszerzési tanácsadásra nettó 40 millió forintért szerződött a Loványi és Nagy Ügyvédi Irodával. (Ajánlatot kértek még a Csók és Társa Ügyvédi Irodától.)

300 milliós jogi munka a Földalapkezelőnél

A Dr. Pacsika István ügyvédi Irodával az NFÜ végül nem szerződött, de 2012. februárjában megnyerte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet közbeszerzését, amely a vagyonnyilvántartás jogi rendezésével kapcsolatosan ellátott feladatok auditálására szólt, áfa nélkül 300 millió forintért - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.