Itt az új terv: havonta legalább két szabad vasárnap a dolgozóknak

Egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.
Napi.hu, 2016. április 18. hétfő, 15:44
Fotó: Napi.hu

A vasárnapi nyitva tartás munkavállalókra gyakorolt hatásairól egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője - adt hírül a KASZ.

A megbeszélésen többek között a kereskedelmi dolgozók követeléseiről volt szó. A KASZ azt szeretné, ha a vasárnapi munkavégzés idejére járó alapbéren felül 100 százalékos pótlék járna. Ez a bevásárlóközpontokban dolgozókra is ki szeretnék terjeszteni.

A szakszervezet legalább havi két vasárnapi pihenőnapot szeretne a dolgozóknak, illetve önkéntes munkavégzést a hét utolsó napján. Szerintük fontos, hogy a boltokban megfelelő legyen a létszám, és maximalizálják a nyitvatartási időt is: legyen elég egy műszak vasárnap, illetve december 24-én és december 31-én legfeljebb 12 óráig legyenek nyitva a boltok.

A KASZ a munkabért terhelő járulékokat is csökkentené, hogy a dolgozók érdemi béremelést kapjanak.

A közlemény szerint Harrach Péter azt ígérte, hogy áttekintik a javaslatot. A KASZ a többi parlamenti párttal is folytat egyeztetéseket

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2016.04.18 18:57

És még valami!
A kedves szakszervezet a pótlékfronton vesse be a befolyását! Ne a munkarendbe, ami amúgy a kollektív szerződésben kellene rendezni. A kollektív szerződést a szakszervezet (munkavállalók) és a munkáltató hozza össze. Nem lehet ellentétes a magasabb szintű jogszabállyal, de ez az ahol az állam nyugodtan elereszthetné a gyeplőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.04.18 18:51

Nem gondolom, hogy a KDNP-nek nagyon aktivizálnia kellene bármilyen témában, ami a vasárnapi boltzárral, eltörlésével, kereskedelemben alkalmazott munkarenddel stb. összefügg. Egyszerűen rossz ómen.

Nem a vasárnapokat kell szabaddá tenni, ez marhaság. Legalábbis nem kormányzati, rendeleti, törvény eszközökkel. Ez a szakszervezet ügye, harcolja ki, ha tudja. Utoljára a cucializmusban képviselte a szakszervezet érdekeit a kurmány.
Ha valamit a kormány meghatároz, az legyen a pótlék összege, amit minimum fizetni kell(ene). Ja és az ne az "új" pótlékrendelet szerint legyen, minimum állítsák vissza a korábbi állapotokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html