Itt az új váltótörvény

A kormány a honlapján közzétette az új váltótörvény tervezetét, ennek nagy része változatlan szöveggel tartalmazza az eddigi szabályokat, de kiegészítésként bekerültek a bírósági eljárási szabályok is.
Németh Géza, 2017. október 23. hétfő, 09:47
Fotó: Shutterstock

A váltójogi szabályokat jelenleg egy 1965-ös törvényerejű rendelet tartalmazza, amely az 1930-as genfi nemzetközi váltójogi egyezményre épült. A szocialista tervgazdaságban nem alkalmazták a váltót, annak használata a rendszerváltás után, az 1990-es években lendült fel. Ekkor derültek ki a szabályozás hiányai, amelyeket a gazdasági- és a bírói gyakorlat hidalt át. Az új törvény tervezete ezekre is megoldást kínál.

Például a váltót - a törvényerejű rendelet szerint - az MNB-nél lehet leszámítoltatni (beváltani). A kétszintű bankrendszer miatt erre nincs szükség, így a tervezet valamennyi hitelintézetet kijelöli lehetséges leszámolóhelyként. A bank viszont csak akkor fogadhatja el a váltót, ha annak kiállítója számlával rendelkezik az adott banknál és szerződést kötöttek a váltó befogadására is.

Az új polgári perrendtartás jövő év első napján lép hatályba, de  nem tartalmaz váltó-perekkel kapcsolatos rendelkezéseket.  Ezek a speciális szabályok is az új váltó törvénybe kerülnek be.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK