A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - összhangban az európai versenyhatóságok gyakorlatával - úgynevezett fekete listás, azaz nem mentesíthető versenykorlátozásnak tekinti, ha a gyártó bármilyen konstrukcióban (kifejezetten vagy az offline-hoz képest kedvezőtlenebb feltételek megteremtésével) lényegében megtiltja a forgalmazónak egy termék online értékesítését - írta közleményében a GVH.

A hatóság megállapította, hogy az Alcon Services AG (korábbi nevén: CIBA Services AG) Magyarországi Fióktelepe (CIBA/Alcon) és Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft. 2012 őszén megváltoztatta üzletpolitikáját, így eltérő szerződési feltételeket biztosított az általa online kereskedőknek minősített vállalkozásoknak a hagyományosnak tekinthető kereskedőkhöz, azaz az optikai üzletekhez képest.

Az online kereskedőkre szabott új kedvezményrendszer kedvezőtlenebb, szigorúbb és nehezebben teljesíthető, mint a hagyományos kereskedőknek nyújtott kedvezményrendszer, és hátrányos az online kereskedők számára a piaci verseny szempontjából. A GVH nem fogadta el a vállalkozások érveit, hogy a kontaktlencsék online forgalmazását egészségügyi okokból kell korlátozni, és megerősítette, hogy az ágazati jogszabályok betartatása harmadik felekkel (a forgalmazókkal) nem tartozik a gyártó feladatai közé.

A jogsértésért a GVH az Alcon Services AG Magyarországi Fióktelepét 51,3 millió forint, az Alcon Hungáriát pedig 52,3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A GVH megtiltotta a jelenleg is alkalmazott, jogsértő feltételeket tartalmazó kedvezményrendszer alkalmazását (60 napos határidő mellett) - közölte a versenyhivatal.