Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Reneszánszát éli a fejlett országokban az egészségtudatos táplálkozás, s bár Magyarországon az elmúlt években a speciálisélelmiszer-piac csak fele annyira nőtt, mint például Nyugat-Európában, még így gyorsabban tudott bővülni, mint szinte bármely más élelmiszer kategória. A tempót a 25-40 év közötti fogyasztók diktálják: sok fiatal körében már bevett nézet, hogy egészségmegőrzésre akkor is érdemes áldozni, ha az némi pluszkiadással jár.

A tudatos táplálkozás egyik pillére az a meggyőződés, hogy a modern nagyüzemi gazdálkodás által kibocsátott élelmiszerek nem elegendő mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat.

A másik fontos mozgatórugót azonban gyakorta nem döntések adják, hiszen sajnos egyre több embert érintenek olyan betegségek, amelyek egész életen át tartó diétát igényelnek. Magyarországon a becslések szerint 1,5 millióan szenvednek cukorbetegségben, és a lakosság körülbelül 35-40 százaléka laktózérzékeny, míg a ritkának tűnő, de egyre gyakoribb lisztérzékenység a népesség 1-2 százalékát érinti. A szervezet allergiás reakcióit és a betegségek kialakulását nem lehet befolyásolni, a megfelelő ételek választásával azonban megelőzhetőek a problémák.

Minden egy helyen

A speciálisélelmiszer-fogyasztóknak korábban nem mindig volt egyszerű a bevásárlás, hiszen időigényes az alkalmi biopiacok, vagy a speciális szakboltok felkeresése - e körutak pedig gyakorta a családi nagybevásárlástól is elkülönültek. A Tesco most nagyot lépett abba az irányba, hogy a tudatosan táplálkozó vásárlók dolgát megkönnyítse.

Az áruházlánc már az első hazai üzlet megnyitása óta forgalmaz speciálisélelmiszereket, most azonban megújította, szélesítette kínálatát. Így már 820 féle speciális szárazáru terméket és 123 féle frissárut kínál vásárlóinak. A kibővült kínálatban összesen 308 féle bio, 152 hozzáadott cukor nélküli, 150 gluténmentes, 38 csökkentett laktóztartalmú és 295 speciálisan a kiegyensúlyozott táplálkozás részét képező termék kapható.

Miért éppen bio?

A biogazdálkodás a mezőgazdasági termelés egy olyan sajátos formája, amely tiltja, illetve korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek és a mesterséges állatgyógyászati készítmények, továbbá a hozamfokozók és a génmanipuláció használatát. Az ökológiai termelés magas állatjóléti szabványokat alkalmaz, minden állatnak elég hely kell, hogy rendelkezésére álljon, táplálékuk szintén kizárólag biotakarmány lehet és antibiotikumokat sem kaphatnak.

A biotermékek előállítása során elsődleges szempont a fenntartható termelés biztosítása a talaj és a vizek tisztaságának megőrzése. A biotermékek fontos jellemzője a helyi termelés és a közelben történő értékesítés: az előírások alapján arra törekszenek, hogy az egyes kalóriákra minél kevesebb fosszilis erőforrás jusson.

A biotermékek fogyasztása nem csak a tartalmasabb, egészségesebb táplálkozáshoz járul hozzá, hanem az emberekkel, az élővilággal és a bolygónkkal való nagyobb felelősségvállaláshoz is.

A Tesco mostanra eljutott oda, hogy a legtöbbet vásárolt termékek már biotermékként is kaphatóak. A fő kategóriák között találhatóak zöldségek és gyümölcsök, a tészták, a reggelizőpelyhek, a méz, a szirupok, a lisztek, a rágcsálnivalók, illetve a friss tejek és a túró is. Ezeken felül megtalálhatóak a biohúskészítmények, a tojás, a kenyér, a gyümölcslevek és sok más is.

A diéta is bőséget jelent

A laktóz a tejben és egyéb tejtermékben megtalálható legfőbb cukor elnevezése, a legtöbben probléma nélkül képesek a laktózt megemészteni. Sokan azonban idővel elvesztik ezen képességüket: a magyar lakosság 35-40 százaléka részben, vagy teljesen már e csoportba tartozik.

A szervezet által termelt laktáz - a laktózfeldolgozásért felelős enzim - mennyisége sajnos nem növelhető, az étrend viszont ennek megfelelően alakítható. A Tesco széles csökkentett laktóztartalmú termékkínálata - egyebek közt tejek, tejdesszertek, túró és vaj megkönnyíti a váltást.

A cukorbetegség a hazai lakosság körülbelül 10 százalékát érintheti A Tesco termékcsaládjában megtalálhatók hozzáadott cukor nélkül készült ételek, valamint mesterséges édesítőszerrel, vagy steviával, fruktózzal és glükózzal édesített termékek - köztük kekszek, csokoládék és lekvárok is. A hozzáadott cukor nélküli étrend nem csak egészségügyi problémákkal rendelkezőknek ajánlott, hanem azoknak is, akik valamilyen okból - candida betegség vagy súlyproblémák - szeretnék minimálisra csökkenteni cukorbevitelüket.

A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Nem kell megtagadniuk a gabonaneműk élvezetét, hiszen már elérhető számukra kifejlesztett kenyér, tortilla, gabonapehely, valamint sajttallér, muffin, sőt sör is.

A kiegyensúlyozott táplálkozás hívei étrendjüket organikus rizsitallal, tofuval, növényi kenőkrémekkel, kókusztejjel, mandulaliszttel, paleo-termékekkel tehetik változatossá.

Könnyen felismerhető

A nagyrészt hazai beszállítóktól származó termékek kiválasztását az egyedi színkódolásuk segíti az áruházakban: a biotermékek zöld, a hozzáadott cukor nélküli termékek kék, a gluténmentes termékek narancssárga, a csökkentett laktóztartalmú termékek lila, míg a kiegyensúlyozott táplálkozás részét képező termékek rózsaszín jelölést kaptak.


Cikkünk megjelenését a Tesco támogatta.