Itt gyűlik a pénz a rezsicsökkentésre

A Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) elkülönített tartalékot képez abból a különbözetből, amely a földgáz beszerzési ára (elismert költsége) és a felhasználók által e gázért fizetett összeg között keletkezik - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2018. március 13. kedd, 11:12
Fotó: Shutterstock

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) magyarázata szerint ez a tartalék biztosítja, hogy a forrásárak emelkedése esetén (azaz amikor drágul az MFGK által vásárolt gáz) ne kelljen emelni a lakossági végárakat.

Az árkülönbözet mértékét a hivatal folyamatosan nyomon követi, a társaságnál képződő többletről vagy veszteségről nyilvántartást vezet.

A napilap arra már nem kapott választ, hogy mekkora ez az árkülönbözet és a cég mióta halmozza.

Az MFGK nyilvános pénzügyi beszámolójának mérlegében az egyéb, várható kötelezettségekre képzett céltartalékok soron 2015 végén 34,1 milliárd, 2016 végén pedig 36,9 milliárd forint szerepelt, a növekedés tehát 2,8 milliárd forintos volt. Ez az összeg a beszerzési szerződések céltartaléka, amely a szerződések teljesítésével kapcsolatban elkerülhetetlen költségek és a várható bevételek különbsége.

A földgáz árát a hatósági áras hazai termelés, az olajtermék-indexált források és a nyugat-európai gázpiacokhoz indexált források ára befolyásolja - magyarázza a MEKH.

Forrás: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK