Az ÉRV ZRt. az előírásoknak megfelelően rendszeresen ellenőrzi az ivóvíz megfelelőségét a hálózatokon. Ezen vizsgálatok keretében a mátrai térségben néhány településen - egyes rendszertelenül használt közkifolyók esetében - a vonatkozó jogszabályokban rögzítettektől eltérő eredményeket mutattak ki a mérések, melyet a Társaság azonnal jelzett az illetékes hatóság felé.

Az ÉRV ZRt. tájékoztatása szerint az érintett településeket ellátó víztermelő művekből kibocsátott ivóvíz minősége folyamatosan megfelelő volt.

A termelt víz minőségét a szabályoknak megfelelően még gyakrabban kell ellenőrizni, mint a hálózaton, így az kijelenthető, hogy a hálózatokba folyamatosan megfelelő minőségű ivóvíz került betáplálásra. Ezen tényekre is tekintettel a szolgáltató azt feltételezte, hogy helyi, lokális problémáról van szó.

Öt településen egyszerre jelentkeztek a problémák, a többi környező lakott területen érintett településeken azonban nem találtak szennyezett mintát, ami szintén azt jelzi, hogy helyi szennyeződés alakulhatott ki.

Az esetek kivizsgálása közben egyre több az arra utaló jel, hogy a problémát a közkifolyók rendszertelen, illetve nem megfelelő használata okozta, de a gondatlanság mellett továbbra sem zárható ki a szándékosság. Egyes jelek arra utalnak, hogy akár szabálytalan módon előfordulhatott például kerti medence töltése is az adott közkútról.

Ugyanakkor az mindenképpen elmondható, hogy a rendszerek működési elvéből adódóan a fertőzés ilyen esetekben kizárólag az adott közkifolyókat érintik, így a települési hálózatok egyéb részeibe a szennyezés feltételezhetően nem került be. Ettől függetlenül a teljes biztonság érdekében a szolgáltató az érintett települések teljes hálózatának fertőtlenítését elvégezte.

A társaság az érintett közkifolyók helyi fertőtlenítését is végrehajtotta, a szükséges mintavételek megtörténtek, jelenleg várják azok eredményét.  A hatóság határozatáról az érintett fogyasztókat értesítették. A számukra szükséges ivóvizet lajtos kocsikkal és zacskózott víz formájában is a fogyasztók rendelkezésére bocsátja az ÉRV ZRt.- olvasható a szolgáltató közleményébe.