A Napi Gazdaság cikke

A CIB szerint a jelenlegi szűk banki likviditással jellemezhető helyzetben valamennyi piaci szereplő szelektívebben finanszíroz. Az OTP az ügyfélkörébe tartozó, ingatlanberuházással és üzemeltetéssel foglalkozó cégek finanszírozását nem állította le, de hitelezési politikáját az ágazati kockázatok változásához igazítja - tudtuk meg. Ez praktikusan sokkal kevesebb és drágább kölcsönt jelent - és csak a már meglévő partnereknek. A Raiffeisen szakértői szerint a "know-your-customer" elv a mostani gazdasági helyzetben különösen nagy hangsúlyt kap. A befektetői kör pozitív szakmai és ügyfélkapcsolati múltja ugyanis fontos kockázatcsökkentő tényező. A CIB is a stabil és hosszú távú ügyfélkapcsolatok felértékelődését emeli ki.

A bank itt nem léphet egyoldalúan

A meglévő ügyfelek helyzete sem könnyű. Lapunk információja szerint a devizahitellel rendelkező adósokat a bankok felszólítottak: fizessék vissza a kölcsönt vagy egyezzenek bele, hogy az új szerződésben a korábbinál jóval nagyobb terhek szerepeljenek (a vállalati üzletágban - ellentétben a lakossági területtel - a bankok nem módosíthatják egyoldalúan a szerződéseket). A bankok által korábban a hitelszerződésben vállalt árakon és devizanemekben a további finanszírozás több esetben negatív eredménnyel jár - állítja a Raiffeisen. Ezért a bankok arra kényszerülnek, hogy több esetben a finanszírozásért fizetendő kamatok és díjak emelését kezdeményezzék - akár a hitel devizanemének megváltoztatásával egyidejűleg. Az OTP esetében például az éven túli hiteleknél a különböző kamatbázist 7,5 százalékponttal haladja meg jelenleg a kamat; éven belül ugyanez a felár 6,25 százalékpontot tesz ki. Ezek a mértékek pedig a válság előtti szintekhez képest 300 bázispontos növekedést jelentenek. Lapunk a piacon hallott 6-10 százalékpontos drágításról is. A banki forrásköltségek jelentős megemelkedésével kiemelten hangsúlyossá válik a hitelezési tevékenységen túli egyéb, kockázatmentes bevételi lehetőségek kiaknázása (forgalmi jutalékok, egyéb díjak, keresztértékesítés) - ismerte el a CIB.

Nemcsak drágább, nehezebb is hozzájutni

Nemcsak drágultak a kölcsönök, a meglévő partnerek feltételei is romlottak. Az elvárt önrész, előértékesítési, illetve előbérleti szint emelésével kapcsolatban a CIB-nél határozottan állították: nincs egységesen megállapított mérték. Vitathatatlan azonban - tették hozzá -, hogy az utóbbi időszakban a hitelezési feltételek is jelentősen átalakultak. A piaci krízis és a pénzpiaci válság miatt a bankok a forinthitelezés irányába fordultak, ami drágább finanszírozást, azaz nagyobb adósságszolgálatot eredményez, ami a banki finanszírozási feltételeket is befolyásolja. A bank ráadásul egyes piaci szereplők esetében nem zárja ki a biztosítéki feltételek további szigorítását sem.