Itthon is elbocsátásokat tervez az Electrolux

A Electroluxnak tavaly egész évben 366 millió svéd koronás adózott eredményt sikerült elérni, 87,5 százalékkal kevesebbet a 2007-es 2,925 milliárdnál.
NAPI Online, 2009. február 4. szerda, 10:00
Fotó:

A világ második számú háztartásigép-gyártója, a svéd Electrolux szerdán 474 millió svéd koronás veszteséget jelentett adó után a tavalyi utolsó negyedévről, az egy évvel korábbi, 1,126 milliárd koronás adózott eredmény helyett. Idénre is igen borús előrejelzést adtak a cégnél - számolt be az MTI-Eco.

A nettó bevétel a tavalyi utolsó negyedben 28,663 milliárd svéd korona volt, 3,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Egész évben azonban csak 0,1 százalékkal nőtt a bevétel, 104,792 milliárd koronára. Az Electrolux 2007-ben 2,925 milliárd svéd koronás adózott eredményt ért el a folytatódó tevékenységekből, 10,5 százalékkal többet a 2006-os 2,648 milliárdnál.

A vállalatvezetés azt javasolja, hogy tavalyról ne fizessenek osztalékot.

A szerdán megjelent beszámolóban hangsúlyozták, hogy a piaci bizonytalanságra tekintettel számszerű előrejelzést nem adnak erre az évre, de bizonyosra veszik, hogy rövid távon nem várható javulás a piacon, sőt, a cég termékei iránt várhatóan csökkenhet a kereslet.

Világszerte háromezer ember elbocsátását tervezi idén az Electrolux, december közepén tett bejelentése szerint. Az elbocsátásokkal kapcsolatban Takács János, az Electrolux közép-kelet európai holding vezetője az MTI-nek elmondta: ahogyan a korábbi költségcsökkentések, akképp a létszámleépítés is érint minden üzletágat, gyárat és vállalatot a világon. Így nagy valószínűséggel a magyarországiakat is, ám az csak később dől el, milyen mértékben. Az Electrolux világszerte 57 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon 2007 végén 4800-an álltak alkalmazásban a vállalatnál.

Előzőleg, októberben azt közölték, hogy az Electrolux összesen 470 millió eurót kíván fordítani lengyelországi, romániai és magyarországi kutatás-fejlesztési és gyártó kapacitásainak modernizálására és bővítésére. A kelet-európai fejlesztésekre szánt összeg felét az Európai Befektetési Bank (EIB) hitelezi. Október elején közölték, hogy az Electrolux 3,5 milliárd forintos fejlesztést hajt végre magyarországi gyáraiban, így a jászberényi üzemekben éves szinten mintegy 370 ezer termékkel, a nyíregyházi gyárban várhatóan 80 000 hűtőszekrénnyel gyártanak majd többet 2009-től.

Az Electrolux csoport gyártóegységeinek közel fele már alacsony bérű országokban működik. E program jegyében került át Magyarországra, Jászberénybe a csoport egyik legfontosabb gyártóbázisa, és építették fel 65 millió eurós beruházással a csoport nyíregyházi termelőegységét, amely 2005. januárban kezdett termelni. Befejezték a svédországi porszívógyár áttelepítését is Magyarországra, Jászberénybe, 1,2 millió eurós beruházással.

HOZZÁSZÓLÁSOK