Itthon még nem keresett az exporthitel-biztosítás

A nagy értékű termelőeszközöket vagy azokhoz kapcsolódó szolgáltatást importálóknak érdemes elgondolkodniuk az exporthitel-biztosításon.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 17:27
Fotó:

A hitelszűke nem általános jelenség a pénzügyi piacon - vallja Molontay Tamás, a Calyon Bank magyarországi fióktelepének vezérigazgatója. A szakember szerint a pénzintézetek bizonyos feltételek mellett továbbra is szívesen hiteleznek - ám azt is elismeri, hogy ezek a feltételek azt jelentik, hogy általában csak olyan üzletek mögé állnak, amelyekben kockázatuk egy korábbi általános hitelnél kisebb.

A Calyon szakembere szerint a nagy értékű termelőeszközöket vagy azokhoz kapcsolódó szolgáltatást importálóknak épp ezért érdemes elgondolkodniuk az exporthitel-biztosításon. A pénzintézetek számára ugyanis ez az ügyletfajta még nagyon konzervatív üzletpolitika mellett is vállalható, hiszen a finanszírozást 95 százalékig is garantálhatja a biztosító. Az így fedezett hitel kockázati súlyozása jobb - a bank számára sokkal kisebb az adott ügylet tőkeszükséglete.

Az ügyfélnek is kedvező lehet a konstrukció - állítja Molontay Tamás. Az exporthitel-biztosítással védett hitelmegállapodások futamideje hosszabb lehet, így átrendezhető a költségterhelés. Ez már csak azért is jó - teszi hozzá kritikusan a Calyon vezérigazgatója -, mivel önmagában a 6-12 százalékos egyszeri hitelbiztosítási díj nem kevés (ez természetesen a szint is emelkedett az elmúlt időszakban), ám ez a költség így a futamidő egészére vetül, és az egyébként kisebb hitelmarzs miatt a teljes konstrukció versenyképes a piaci hitelekkel (ha egyáltalán piaci hitel elérhető).

Molontay Tamás szerint amikor egy-egy kereskedelmi/szolgáltatási ügylet megköttetik, a vállalkozások a legtöbbször még nem keresik a biztosítás lehetőségét, pedig egy későbbi biztosított ügylet szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy szól a kereskedelmi szerződés - érdemes tehát a dolgot korán kezdeni. A Calyon anyaországában, Franciaországban és nemzetközileg ugyanakkor a hazainál jóval elterjedtebb ennek a biztosítási szolgáltatásnak az igénybevétele.

A Calyon világszinten kapcsolatban áll az exporthitel-biztosítási piac valamennyi szereplőjével, az ügyletek vizsgálata alapján viszonylag gyorsan kiderül: hajlandó-e, és ha igen, milyen díjért biztosítani az adott ügyletet. A vezérigazgató szerint a megoldás kifejezetten jó eszköz pénzügyi adatai szempontjából elfogadható, de a nemzetközi hitelpiac szereplői számára esetleg önmagukban még "távolinak" ítélt társaságok finanszírozására. Az országkockázat a biztosítással például teljesen kiküszöbölhető, ez a kisebb finanszírozási kamatrésnek is alapja - mondta a Calyon Bank vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK