Ahogy bekövetkezik a brexit, szinte leáll a brit autógyártás

A Jaguar Land Rover (JLR) egy hétre leállítja a termelést három brit gyárában november első hetében - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 29. vasárnap, 10:17
Fotó: AFP

A cég attól tart, hogy ha megegyezés nélküli lesz a brexit, akkor az Európai Unióból október végén történő brit kilépés után fennakadások lehetnek az alkatrészellátásban, ami megbénítja a termelést.

A legnagyobb brit autógyártó azt közölte, hogy akárhogy lesz, megállapodással, vagy anélkül lép ki London az EU-ból, a cég egy hétre biztosan leállítja a termelését.

Ralf Speth vezérigazgató azt mondta, hogy a JLR brit gyárainak napi 20 millió alkatrészre van szüksége, és ha megegyezés nélküli lesz a kilépés az EU-ból, akkor az alkatrészek egy része egy bizonyos ideig nem ér el Nagy-Britanniába és leáll a termelés.

A vállalatvezető még az év elején arról beszélt, hogy a vállalatnak évente 1,2 milliárd font (450 milliárd forint) többletköltséget okozna, ha európai exportját a brit EU-tagság megszűnése után vámok terhelnék, és ez a cég puszta fennmaradását sodorná veszélybe.

A Nagy-Britanniában tavaly gyártott 1,5 millió autónak közel a harmada a JLR három gyárában készült.

A német BMW és a japán Toyota korábban jelezte, hogy brit gyáraiban november 1-én egyetlen napra leállítják a termelést. Valószínűnek tűnik elemzők szerint, hogy Lengyelországba vagy más kelet-európai gyártóhelyekre költöznek a japán autógyártók a britektől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.09.29 13:43

@krislaci: ennek a trollnak ugyan mondhatod. dejszen még felkiáltójelet sem tudott regisztrálni a nevéhez a hülyéje. manapság meg már visszaszámolni is elfelejtett.
32. valamilyen számrendszerben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2019.09.29 13:05

@na4: Majd meglátjuk. Mert nem csak "brüsszeli hülyék" vannak, hanem gazdasági trivialitások is. Az EU egyesített piaca, azonos szabályrendszerben mozgó gazdasága, sokkal erősebb kereskedelmi tárgyaló erőt, jobb kialkudott feltételeket jelent, mint külön - külön, egyetlen közepes erejű országként.
Kilépéskor mindezt elvesztik a britek; kezdhetik előről, mondjuk egy közismert hazug, Trump igéreteiben bízva.
A másik, amiben bíznak, az a valaha volt Nemzetközösség újraélesztésének az álma.
Ez pedig már csak történelem; a tagjainak kapcsolata legfeljebb diplomáciai, gazdaságilag már rég más pályán mozognak, többnyire más gazdasági közösséghez tartoznak.
Vagyis, a britek, a maguk kisebb súlyával, előről kezdheti a külgazdasági kapcsolatainak - közismerten lassú - felépítését.
És bizony, a befektetők szemében is kétes, kockázatos céllá fognak válni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.29 11:06

No panic. Lesz egy kis kezdeti kavarc, de utána szárnyalni fognak. Megszabadulnak a sok brüsszeli hülyétől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html