A tavalyi áremelkedés mögött egyértelműen a tranzakciós illeték bevezetése állt, a szektor szinten mintegy 215 milliárd forintos közterhet nem voltak képesek "lenyelni" a hitelintézetek.

Az ügyfelekért folyó verseny azonban most élénkülni látszik, egyre több bank lép a piacra új számlacsomagokkal. A teljesen ingyenes bankolás kevesek kiváltsága maradt, de átlag fölötti jövedelem mellett a bankok megelégszenek azzal is, ha a tranzakciós illeték egy részét kifizeti az ügyfél. A bankok célja ezekkel a fizetőképes ügyfélkör megszerzése, bizonyos klienscsoportokon ugyanis még akkor is tudnak egy kis pénzt keresni, ha kedvezményesen, vagy történetesen ingyen adnak nekik bizonyos szolgáltatásokat.

A tranzakciós illeték előtt megszokott csomag, az ingyenes számlavezetés, ingyenes készpénzfelvétellel és díjmentes internetes tranzakciókkal kombinálva azonban ma már csak kevesek kiváltsága, ezt általában azoknak biztosítják a bankok, akik nagyon magas megtakarítással rendelkeznek a pénzügyi csoportnál - írta az újság.