Járai: az MNB-elnök jövedelme nem befolyásolja a függetlenségét

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank kedden megválasztott új felügyelő bizottságának elnöke, volt jegybankelnök szerint az MNB új felügyelő bizottságába (fb) a parlamenti pártok nem pártfeladatot ellátó embereket, hanem szakmailag nagyon felkészült szakembereket választottak.
MTI-Eco, 2010. november 16. kedd, 14:56
Fotó:

Járai Zsigmond a jegybank fb-jének megválasztását követően újságíróknak elmondta: "szuperprofesszinális csapatot" választott a parlament az MNB felügyelő bizottságába, a megválasztottak szakmai előéletük alapján igazi szakértői a jegybanki, illetve a más típusú pénzügyi szakterületeknek, ez jelentősen segíti majd a közös munkát.

Aláhúzta: az fb a jegybank törvény alapján az MNB belső gazdálkodását, a gazdálkodás törvényességét ellenőrzi majd, de nem szól bele abba, hogy a jegybank monetáris tanácsa hogyan alakítja a monetáris politikát.

Járai Zsigmond, az új fb elnöke a testület megválasztását követően kérdésre elmondta: korábban, még aktív jegybankelnökként ő amellett érvelt, hogy nem kell felállítani a pártok által delegált tagokból felálló felügyelő bizottságot az MNB-ben.

Elmondta: ő annak idején azt képviselte, hogy a jegybanki gazdálkodás ellenőrzését az Állami Számvevőszék is el tudja végezni, a parlament azonban másképp döntött, és ezt elfogadta, most pedig megtiszteltetésnek érzi az fb elnökévé való megválasztását.

Egy másik kérdésre Járai Zsigmond hangsúlyozta: a most megválasztott fb nem fog olyan javaslatot tenni, hogy a hatályos jegybanktörvényt bármilyen módon megváltoztassák, a törvények megalkotása a parlament feladata, a mostani törvényes keretek között fog az új fb dolgozni, lesznek olyan ellenőrzési feladatok is, amelyekben együtt fognak működni az Állami Számvevőszékkel. Elmondta: az MNB felügyelőbizottságának nem feladata a jegybanki vezetés bármilyen "ellensúlyozása", az fb korrekt együttműködésre fog törekedni az MNB vezetésével. A hatályos jegybanktörvény világosan meghatározza, mi a felügyelőbizottság dolga, és mi a monetáris tanács dolga.

"Azt gondolom, a hatályos jegybanktörvény alapvetően megfelel az uniós szabályoknak" - emelte ki Járai Zsigmond. "Azt gondolom, a parlament meghatározta a jegybank ellenőrzésének filozófiáját, ebben szerepe van a felügyelő bizottságnak, szerepe van az Állami Számvevőszéknek, az ellenőrzésben együttműködve végezzük el a feladatunkat" - emelte ki az új fb-elnök.

Egy, a javadalmazásra vonatkozó kérdésre kiemelte: " úgy gondolom, az MNB-elnök jövedelme nem befolyásolja a függetlenségét." Véleménye szerint ez gazdálkodási kérdés, mint ahogy az fb tagjainak díjazása is. "Nincs bennünk, bennem semmilyen csalódottság a javadalmazást illetően, nem ezért vállaltuk el, az fb tagságot megtiszteltetésnek tartjuk" - hangoztatta Járai Zsigmond.

HOZZÁSZÓLÁSOK