Járai vezényli le az MKB államosítását?

Továbbra sem enyhülnek a rossz hitelek miatti problémák az MKB Banknál. A bajor anyabank a kárenyhítés jegyében rendkívüli tőkepótlást hajt végre, s erősíti a kontrollt – írja a Figyelő csütörtökön megjelenő száma.
NAPI, 2010. október 6. szerda, 13:45
Fotó:

A Figyelő legfrissebb, több forrásból megerősített információi szerint Járai Zsigmond kapott informálisan felkérést arra, hogy készítse elő az MKB Bank esetleges megvásárlását. A tárgyalások korábban a BayernLB és az Orbán-kormány emberei között zajlottak, ám egy ponton - leginkább az ajánlati és a kínálati ár közötti áthidalhatatlannak látszó különbség miatt - megszakadtak. A legújabb forgatókönyv szerint Járai és egy esetleges befektetői csoport a mai kisebbségi tulajdonos, az osztrák Bawag közel 10 százalékos pakettjéről egyeztet.

Kistafírozzák a menyasszonyt, tipikus akvizíció előtti magatartás - kommentálta a Figyelő kérdésére az MKB Banknál bejelentett múlt heti tőkeemelést egy, a hazai pénzügyi szektort igen jól ismerő ex-bankár. A tetemes, csaknem 90 milliárd forintnak megfelelő tőkeinjekció mögötti lehetséges motivációknak csupán egyike a neve elhallgatását kérő szakember verziója, ráadásul távol áll a hivatalos indoklástól. Ez utóbbi szerint ugyanis pusztán arról van szó, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben - a magas bankadó és a kockázatos hitelekre megképzett céltartalékok miatt - meg kell erősíteni a tőkehelyzetet. Stafírungról és közelgő lánykérésről hivatalosan senki nem beszél, jóllehet az MKB eladásának a szándéka a bajor anyabank és az osztrák kisebbségi tulajdonos részéről is deklarált cél, sőt néhány éven belül kötelezettség is.

Pillanatnyilag azonban nem sokasodnak a kérők az európai, és pláne nem régiónk bankpiacán, így a Budapesttől Bécsen át Münchenig felröppenő bankvásárlási híreket - amelyek időről időre újabb lehetséges szereplőkkel bővülnek - inkább csak párkeresési kísérletként, illetve egy hosszabb jegyesség képlékeny előkészítéseként érdemes kezelni.

A Figyelő felveti, hogy érdekes kérdés, vajon romlott-e a viszony az MKB tulajdonosai és hazai menedzsmentjének tagjai között. Erről Matthias Lücke pusztán annyit mondott, hogy a most eldöntött lépések következtében erősödni fog a tulajdonosi ellenőrzés, elsősorban a kockázatok kezelésének a kontrollja.

A hetilap MKB-ból származó belső információi szerint Erdei Tamás továbbra is úgy érzi, hogy a német és az osztrák tulajdonosok teljes bizalmát élvezi. A Váci utcai székház falain belül ennek jeleként értékelik például azt, hogy - amennyiben a tulajdonosi áldás is megérkezik - hamarosan elindulhat egy, az eddiginél komplexebb adósságkezelő program, amelyet nem a bajorok, hanem a magyar menedzsment elgondolása alapján dolgoztak ki. Ami pedig a belső vizsgálatokat, átvilágításokat illeti, ilyenből a lap tudomása szerint több is zajlik, ám "belülről nézve" nem keltenek nagy riadalmat.

HOZZÁSZÓLÁSOK