Nagy Márton: januártól hitelfelmondási tilalom jöhet

A hiteltörlesztési moratórium 2021 első félévi folytatása mellett a kormány várhatóan hitelfelmondási tilalmat is hirdet - mondta Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó a Magyar Nemzetnek.
Domokos László, 2020. szeptember 25. péntek, 08:12
Fotó: Napi.hu

Jövő januártól lesznek olyan ügyfelek, akik fizetési nehézséggel szembesülnek, és nem választhatják a moratóriumot. Ezen ügyleteknél a jelenlegi előírások szerint kilencven nap nem fizetés után a bank megkezdheti a követelés behajtását. Kilencven nap helyett azonban januártól június végéig lesz lehetőség "párbeszédre"- jelentette ki Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó, az MNB volt alelnöke a napilapnak.

Véleménye szerint a jövő tavasszal érdemes arról dönteni, hogy szükség lesz-e 2021 második felében a további célzott csoportokban a törlesztési szünet fenntartására. A számok azt is megmutatták, hogy a moratórium nem fogta vissza a hitelezést, ráadásként több pénz marad a gazdaság körforgásában.

A lakossági hiteltörlesztési moratóriumot összességé­ben idén 1,6 millió ügyfél választotta, ez az adósok mintegy hatvan százalékát jelenti, ami a teljes lakossági hitelállomány 53 százaléka, azaz csaknem 3500 milliárd forintról van szó. Emellett hatvanezer vállalkozás vette igénybe a halasztást. Mindent összeadva összesen kétezermilliárd forint marad a lakossági és vállalati ügyfelek zsebében ebben az évben.

A moratórium második szakasza hat hónapig tart, ebbe a lakosság esetén a kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok tartoznak. A becslések szerint az érintett négy csoport közel 752 ezer főt jelent, családtagokkal együtt ez elérheti az egymillió főt. A hitelállományuk 1730 milliárd forintot tesz ki, ami a most futó moratóriumban részt vevő lakossági adósoknak a 47 százalékát jelenti, ez a teljes lakossági hitelállomány nagyjából ötven százaléka. Így a jelenlegi moratóriummal érintett lakossági ügyfelek felével mehet tovább a jövő évi moratórium - mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.

A lakosság mellett a vállalkozások is élhetnek a meghosszabbított időszak adta lehetőséggel akkor, ha 25 százaléknál nagyobb mértékben csökkent a válság miatt az árbevételük. Számítások szerint ez a kiemelten kockázatos kör 12 ezer vállalkozást foglalhat magába, ami a most futó törlesztési szünetben részt vevő társaságok húsz százaléka. Ez 850 milliárd forint összegű hitelállományt jelent.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.09.25 13:28

Hát aki moratóriumot kér, mert nem tud fizetni, annak csak tovább nő a tartozása és a futamidő is. Esztelenség az, hogy bárki kérhet moratóriumot és aki megfelel a laza kritériumoknak annak meg is adják automatikusan, nem vizsgálva külön-külön az egyes adósságokat, vagyis azt, hogy mennyire indokolt. Elvesztette-e a munkáját a az adós ? Vagy csak nem akar fizetni egy ideig, mert....... csak. Megy a halasztás dömping szerűen.

Lehet ezt csinálni egy darabig, mármint halmozni a szart, csak az a gond, hogy egyre nagyobb lesz a kupac amit majd el kell lapátolni. És mivel nő a tartozás még többen fognak bedőlni tőle. Ez csak időhúzás, a 2022-es választásokig lehet, hogy kitart, utána meg jön a fekete leves.

Ugyanez volt a devizahiteles lakásokkal is, ment a kilakoltatási moratórium, holott mindenki tudta, hogy nem tudnak fizetni, majd már nem lehetett tovább halogatni és akkor elkezdődött a kilakoltatási cunami. Csakhogy közben a tartozások tömege tovább nőtt, hiszen attól, hogy valaki nem fizet a tartozás még halmozódik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.09.25 08:54

Ezt Orbánnal megbeszéltétek??? Na és a nemzet uzsorásával??????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.09.25 08:22

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html