A magyar kereskedelmi rádiózás piacán toronymagasan vezető Class FM frekvenciahasználati engedélye november 19-én lejár, ami azt jelenti, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bizalmasa, tavaly februári összeveszésük óta viszont egyik ellenfele elvesztheti médiabirodalma zászlóshajóját - írja a Népszabadság. Simicska kezében van egy adu, amelynek segítségével megtarthatja a korábban milliárdos profitokat termelő rádiót.

A médiatörvény lehetővé teszi a hét évre adott engedély egyszeri, öt évre szóló meghosszabbítását, és a Class FM-et működtető cég, az Advenio már tavaly július 30-án benyújtotta ezzel kapcsolatos kérelmét. Ezzel teljesítette azt az előírást, amely szerint 14 hónappal az engedély lejárta előtt kérni kell a frekvenciahasználati jog meghosszabbítását.

A hatóság ráncolja a szemöldökét

A Fidesz jelöltjeivel feltöltött Médiatanácsnak július és szeptember között kell döntenie, hogy hosszabbít-e vagy új pályázatot ír ki. A jelenlegi tulajdonos szempontjából az jelenti a legnagyobb kockázatot, hogy a testület nem hosszabbíthat, ha a rádióról megállapítják, hogy súlyosan vagy ismételten megsértette a médiatörvényt. Ezért érdekes, hogy a Médiatanács a múlt héten vizsgálatot indított a Class FM reggeli műsorában elhangzott egyes kijelentések miatt.

A napilap úgy tudja, hogy Simicska környezetében ezt úgy értelmezik, hogy a hatóság politikai nyomásnak engedve fogást keres a rádión és tulajdonosán. A Népszabadság emellett egy a jobboldal médiaépítkezését ismerő forrástól úgy értesült, hogy a 2,8 millió hallgatót szórakoztató, 2014-ben 1,3 milliárd forint osztalékot fizető Class FM frekvenciájára "igényt tartanak" a kormányoldalon, és azt nem szándékoznak "parlagon hagyni".