Javult a hangulat az EU belső körében

Hathavi csúcspontra emelkedett a Sentix berlini gazdaságkutató intézet eurózónában mért befektetői hangulatindexe júniusban, és értéke jóval meghaladta az elemzői várakozásokat.
MTI, 2016. június 6. hétfő, 11:53
Fotó: Reuters

A gazdaságkutató hétfőn közzétett adatai szerint a hangulatindex 9,9 pontra emelkedett a májusi 6,2 pontról, ami a tavaly decemberben mért 15,7 pont óta a legjobb érték. A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők enyhe javulásra, 7,0 pontos értékre számítottak.
A hangulatindex idén márciusban volt a legalacsonyabb, 5,5 pont.

A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz. Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe 4,5 ponttal, 10,0 pontra emelkedett. A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója 7,0 pontról 9,8 pontra ugrott. A német gazdasági helyzet megítélése 20,7 pontra javult az előző havi 18,3 pontról, míg az amerikaié 10,8 pontról 17,0 pontra nőtt.

Manfred Hübner, a Sentix igazgatója közleményében rámutatott, hogy a hangulatindex romlása megállt, a befektetők felbátorodtak a közelmúltbeli robusztus euróövezeti adatoktól és a további monetáris lazítás lebegtetésétől. A feltörekvő piacokon tapasztalt javulás és az olajárak stabilizálódása szintén növelte a befektetők bizalmát.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa múlt heti ülésén enyhén javított növekedési és inflációs előrejelzésén. Megítélése szerint enyhültek az euróövezet gazdasági növekedését fenyegető veszélyek, de hosszabb távon a jelenlegi vagy még alacsonyabb szinten tartja az ECB az eurókamatokat a növekedési kilátásokat terhelő kockázatok miatt.

A Sentix június 2. és 4. között készítette felmérését 1074 befektető részvételével.

HOZZÁSZÓLÁSOK