Háromezer milliárdot adományoz klímavédelemre Jeff Bezos

Tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, aki egyebek mellett az Amazon internetes áruház alapítója és a The Washington Post című amerikai napilap tulajdonosa - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. február 18. kedd, 07:19
Fotó: AFP

Az Instagram-oldalán hétfőn tett bejelentésében Bezos úgy fogalmazott: másokkal együtt szeretné "a pusztító hatású klímaváltozás elleni küzdelem új útjait feltárni". Ennek érdekében a Bezos Föld Alapítvány (Bezos Earth Foundation) már az idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását adományokkal és ösztöndíjakkal.

"A klímaváltozás a Földünket fenyegető legnagyobb veszély" - írta a közösségi oldalon Bezos. Hangsúlyozta azt is, hogy a bolygó megmenthető, de ehhez "a nagyvállalatok, a kis cégek, a nemzetállamok, a globális szervezetek és az egyének közös akciója szükséges".

Az 56 éves Bezost - akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 130 milliárd dollárra becsüli - korábban a saját vállalkozásainak a munkatársai is cselekvésre sürgették a környezet védelme érdekében, és szemére hányták, hogy finanszírozza az évente egymilliárd dollárba kerülő Blue Origin nevű űrprogramot, amelynek nagyon nagy az úgynevezett karbonlábnyoma.

Idén januárban több száz Amazon-alkalmazott írta alá azt a levelet, amely erőteljesen bírálta a céget, mert nem tesz eleget a környezet védelméért, a globális felmelegedés csökkentéséért, noha tavaly szeptemberben Bezos azt ígérte, hogy 2040-ig eljut a nulla karbonkibocsátásig, és 2030-ra 100 százalékig átáll a megújuló energiákra.

Bezos bejelentése után elemzők meg is jegyezték: éppen az Amazon számára jelent nagy kihívást az ígéret, hiszen az internetes óriásvállalat évente mintegy tízmillió csomagot szállít ki autóval, dízellel működő mikrobusszal és részben drónnal, tehát nagy a szénlábnyoma.

A szénlábnyom, vagy más néven karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik fokmérője. Segítségével számszerűsítik, hogy az emberiség - életmódjával vagy munkája révén - mennyiben járul hozzá a globális klímavédelemhez.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2020.02.18 12:17

@na4: "Nagy marha vagy Jeff. "

A világ leggazdagabb embere egy nagy marha, igaz-e töki? Bezzeg te mekkora ész vagy, azért is vitted ilyen sokra (gyk: szaros bérkommentelő).

"Ez nagyon fog hiányozni az Amazon fejlesztéseiből."

Hú b+... Nem is értem, miért nem tőled kér üzleti tanácsokat az a marha Jeff.... Megmondanád a tuttit, mi? Te... világhülyéje.

Ja, kihagytad hogy asztronómiai okai vannak a klímaváltozásnak, azt mindig bele szoktad írni. Mármint annak, hogy 40-50 év alatt egész számú Celsius-szal nőtt a Föld átlaghőmérséklete... Csak azt nem tudom, hogy engedhettek ki a gumiszobából meg a kényszerzubbonyból már megint, te világhülyéje...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.02.18 12:00

Nagy marha vagy Jeff. Te is benyelted a zöld maszlagot. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is. Ez ellen akkor sem tudsz tenni semmit, ha az egész vagyonodat elköltöd. Ez egy ciklikus természeti jelenség, és az emberiségnek semmi köze hozzá. Ez a pénz tehetségtelen, nagypofájú és képmutató, ingyenélő zöldek fogják a zsebeikbe tömködni. Ez a pénz megy a lefolyóba, ahelyett, hogy tényleges környezetvédelemre fordítanád: a pazarlás és a szemetelés csökkentésére, a tiszta ivóvizek megőrzésére, a mérgező anyagok semlegesítésére, a szelektív szemétgyűjtésre, az újra hasznosításra, stb. Ez nagyon fog hiányozni az Amazon fejlesztéseiből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html