Jelentett a K&H

Az első háromnegyedévben 32,2 milliárd forintos nyereséget ért el a K&H Bank, a harmadik negyedévben 9,7 milliárd forint volt az adózott eredménye a nem auditált, konszolidált, IFRS (nemzetközi számviteli szabályok) szerinti adatok alapján - adta hírül a bank.
Domokos László, 2017. november 20. hétfő, 20:12
Fotó: Napi.hu

A pénzintézet hétfői bejelentése szerint az első 9 hónap eredménye 3,6 százalékos visszaesés, de ennek oka a VISA-részvények tavalyi értékesítéséből származó egyszeri tétel, amit leszámítva 8,1 százalékkal emelkedett a bank nyeresége az előző év azonos időszakához képest.

A teljes hitelállomány 8 százalékkal emelkedett éves alapon, a hitelkihelyezés a piaci bővülésnél gyorsabban, 79 százalékkal növekedett a tavalyhoz képest. A 2,1 milliárd forint adózás utáni eredményt úgy érte el a bank, hogy a nem-élet ágban 8 százalékkal, a rendszeres díjas életbiztosításokban pedig 11 százalékkal tudott bővülni.

Lakossági hitelezésben a K&H piaci részesedése a 2016. szeptemberi 9,8 százalékról 2017 szeptemberére 10,3 százalékra növekedett.

Szeptember 30-ig a bank 79 milliárd forint új jelzáloghitelt folyósított, ami éves összehasonlításban 34 százalékos növekedés, a 19 milliárd forint új személyi kölcsön pedig 78 százalékos emelkedés. A harmadik negyedévben az új jelzáloghitel-kihelyezésnél a bank piaci részesedése elérte a 16,3 százalékot, személyi kölcsönöknél pedig a 7,4 százalékot.

Az új üzleti hitelek kihelyezése a strukturált finanszírozási, valamint kereskedelmi és lakóingatlan-ügyleteknek köszönhetően januártól októberig elérte a 178 milliárd forintot, ami 112 százalékos növekedés az előző évihez képest.

Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője az alacsony kamatkörnyezet negatív hatását ellensúlyozó a magasabb üzleti volumenekkel és a magasabb ügyfélszámmal indokolta a nettó kamatok 3,2 százalékos, valamint a nettó díjbevételek 2,6 százalékos növekedését. Az eredményekhez hozzájárult a hitelezési értékvesztés, valamint a bankadó és a társasági adó alacsonyabb szintje is.

A K&H stabil üzleti és pénzügyi teljesítményt nyújtott az év első három negyedévében. Az előző évihez képest 79 százalékkal emelkedett új hitel kihelyezésünk az év első kilenc hónapjában, a piacnál is gyorsabban növekedve. Ez naponta több mint 1 milliárd forint új hitelösszeg kihelyezésének felel meg, amelynek segítségével idén mintegy 25 ezer háztartást, illetve a kkv- és nagyvállalati ügyfélkörünkben 2300 projektet tudtunk finanszírozni ebben az évben. Ezzel egyértelműen betöltjük a gazdaság támogatásában játszott szerepünket - fogalmazott David Moucheron, a K&H Csoport vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK