Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standard (IFRS) szerint összeállított jelentés szerint az ügyfélhitelek állománya közel 2 százalékkal bővült 2016 végéhez képest, egyrészt a Citibank lakossági üzletága megvásárlásának, másrészt a növekvő hitelfolyósításnak köszönhetően.

Az ügyfelek által elhelyezett betétállomány 7 százalékkal emelkedett, főként a Citibank portfólió megvásárlásának eredményeként. A jelentés szerint a betétállományon belül átstrukturálódás tapasztalható a látra szóló és a lekötött betétek között, az utóbbi zsugorodott a csökkenő kamatkörnyezet miatt. (Ma csak a Mol tudott erősödni)

Az eredmény összetevői közül a kamateredmény 17 százalékkal (4,7 milliárd forinttal) magasabb volt az előző év azonos időszakához képest. A kamatbevételek 1,4 százalékkal emelkedtek, főként a megnövekedett személyi kölcsön és hitelkártya állománynak köszönhetően. A kamatráfordítások 44 százalékkal csökkentek az elmúlt egy évben, főként a csökkenő kamatpálya, valamint a látra szóló és lekötött betétek közötti átstrukturálódás miatt.

A jutalék- és díjeredmény 12 százalékkal (2,5 milliárd forinttal javult, főként a Citibank akvizíciójára visszavezethetően.

Az EBH egyéb adminisztratív ráfordításai 13,9 százalékkal (4,05 milliárd forinttal) nőttek, ezen belül a legjelentősebb a személyi jellegű ráfordítások emelkedése (10,6 százalék), elsősorban a Citibank lakossági divíziójának megvásárlásából fakadó magasabb dolgozói létszám következtében.

Az értékvesztés és kockázati céltartalék képzés 12,3 milliárd forinttal (55 százalékkal) kedvezőtlenebbül alakult, azonban összességében még mindig pozitív hatással járult hozzá a vizsgált időszak eredményéhez a jelentés szerint.

Az egyéb bevételek és ráfordítások esetében 8,9 milliárd forintos (55,6 százalékos) javulás történt a bázisidőszakhoz képest, aminek legfőbb oka egy nagyobb összegű fel nem használt céltartalék felszabadítása volt, emellett a bankadó mértéke is alacsonyabb volt.

A pénzintézet augusztusban közölte: a második fél évben kétszámjegyű hitelportfólió-növekedést vár a lakossági és vállalati üzletágban egyaránt.