A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a komplex hatékonyságvizsgálatára keres tanácsadót. A közbeszerzési kiírás szerint a nyertessel öt hónapra kötnek majd keretmegállapodást (csak egy ajánlattevővel, de az lehet konzorcium is), akinek feladata lesz az MTVA operatív működésének optimalizálása, szervezeti átalakítására javaslat készítése, operatív projekt menedzsment módszertan kialakítása, portfólió menedzsment módszertan kidolgozása és ezek implementálása a leányvállalatoknál - derül ki a magyar és uniós közbeszerzési eljárások figyelésével foglalkozó Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő (KHF.hu) portál adataiból.

Az MTVA idén közel 80 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből 70 milliárd forint a költségvetési támogatás. Az alap koordinálja a Magyar televízió, a Magyar rádió, a Duna tévé és a Magyar Távirati Iroda működését, feladata a közszolgálati műsorok gyártatása és támogatása.

A közbeszerzési dokumentumból az is kiderül, hogy a tanácsadás alapján megvalósítandó projekt értéke - az MTVA által elvégzendő tevékenységek költségvonzata - meghaladja a 20 milliárd forintot. A projekt megvalósításában legalább 70 fő fog részt venni, köztük legalább 20 tanácsadó teljes idős projekttagként, valamint a vizsgált szervezet érintett munkatársai.

A tanácsadó feladata lesz többek közt a közmédia taxis szállításának és költségeinek áttekintése, optimalizálás (a Mérték blog írta meg, hogy négy év alatt 927 millió forintot költöttek a dolgozók és vendégek taxiztatására), valamint a belső gyártási folyamat hatékonyságának növelése (bár ez nem jelenti azt, hogy esetleg csökkentenék a megrendelésre készült, külső gyártást, ami rendszeresen témát ad a sajtónak, például a nem rég elindult M5 műsorgyártási szerződései).

A feladatok:

1. Taxi költség és folyamat áttekintése, optimalizálása, pilot elvégzése, végleges koncepció bevezetése (2 hónap alatt, 5 senior menedzser bevonásával);

2. Archívumi csoport felülvizsgálata és optimalizálása (3 hónap, 4 senior menedzser);

3. Belső gyártás folyamat hatékonyságának növelése, költség elemzése, dokumentálása (3 hónap, 3 senior menedzser);

4. It-tevékenységek, folyamatok hatékonyságnövelése (3 hónap, 4 senior menedzser);

5. Flotta menedzsment felmérése és optimalizálása, bevezetése (5 hónap, 2 senior menedzser);

6. Projekt iroda (Project Management Office) és folyamati módszertan kialakítása (1 hónap, 5 senior menedzser).

Az MTVA nyílt közbeszerzési eljárásán március 3-ig lehet ajánlatot tenni. Azok a vállalkozások tehetik ezt meg, amelyek rendelkeznek többek közt az elmúlt három évben legalább 120 millió forintos nettó árbevétellel.